Venecuela SAD-u izručila švercera narkotika Valenciana

Američki State Department je uvrstio Bonillu među osam najtraženijih kolumbijskih švercera narkoticima (EPA)

Vlasti Venecuele predale su Kolumbijca Maximiliana Bonillu Orozcoa, osumnjičenog za šverc narkotika, Sjedinjenim Američkim Državama u četvrtak, a u SAD ga čekaju optužbe da je odgovoran za unos više tona kokaina na teritoriju ove države, prenosi AP.

Američka administracije je ponudila nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi mogla dovesti do hapšenja Bonille Orozcoa, poznatog kao „Valenciano“, koji je i na kolumbijskoj listi najtraženijih kriminalaca. Bonilla je uhvaćen prošlog mjeseca u Venecueli.

Vlastima SAD je predat na međunarodnom aerodromu u Karakasu. Pripadnici američkih snaga koje se bore protiv šverca droge, sa licima prekrivenim maskama, uveli su Bonillu, koji je na rukama imao lisice, u avion.

Američki State Department je uvrstio Bonillu među osam najtraženijih kolumbijskih švercera narkoticima. Za njega zvaničnici SAD tvrde kako je uvezao tone kokaina u Sjedinjene Države kroz Centralnu Ameriku i Meksiko, u kojem je imao dobru saradnju sa narkokartelom Zetas.

Venecuelanske vlasti su u četvrtak deportovale i drugog osumnjičenika iz Kolumbije, Gilarda Garciju Cardonu u njegovu domovinu. Garcia, navodni član pobunjeničkih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, uhvaćen je u Venecueli u oktobru.

Garcia se tereti također za šverc drogom i kolumbijski zvaničnici su izdali nalog za njegovo hapšenje kroz Interpol, kazao je ministar pravde Venecuele Tareck El Aissami.

Kada je Bonilla uhapšen u gradu Marakaj, centralna Venecuela, predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos i predsjednik Venecuele Hugo Chavez kazali su kako je ovo primjer dobre saradnje u borbi protiv narkotika.

Izvor: Agencije