Time: ‘Demonstrant’ ličnost godine

Od Vladivostoka do Kaljiningrada - protesti u Rusiji (EPA)

Američki časopis Time proglasio je za ovogodišnju ličnost godine “demonstranta”, odnosno pojedince koji su učestvovali u demonstracijama širom svijeta.

Prema definiciji lista Time, “ličnost godine” je neko ko je, bilo pozitivno ili negativno, uticao na dešavanja tokom protekle godine, navodi Tanjug.

“Izgleda da je ljudima širom svijeta dozlogrdilo”, kazao je urednik lista Richard Stengel, a prenosi Reuters.

“Oni su negodovali, zahtijevali, nisu očajavali, čak i kada su odgovori stizali u oblaku suzavca i rafalu metaka. Bili su inkarnacija ideje da individualna akcija može da dovede do kolektivne, kolosalne promjene”, naveo je on.

Svojim izborom, Time je želio da oda priznanje demonstrantima, jer su dali novo značenje snazi koju narod predstavlja.

Časopis podsjeća da su se demonstracije, započete na Bliskom istoku, proširile gotovo na svim kontinentima, dovodeći do promjene globalne politike.

Demonstranti u podužoj listi zemalja, poput Izraela, Indije, Čilea, Kine, Velike Britanije, Španije i Sjedinjenih Američkih Država, dovodili su svoje pokrete u vezu sa narodnim revolucijama koje su potresle Bliski istok.


Na trećem mjestu: Ai Weiwei [EPA]

Na drugom mjestu Timeove liste je admiral William McRaven, šef američke komande za specijalne operacije, čiji su komandosi likvidirali vođu al-Qaede Osamu bin Ladena u maju u Pakistanu.

Na trećem mjestu je kineski umjetnik i disident Ai Weiwei, a na četvrtom predsjednik Budžetskog odbora Kongresa SAD Paul Ryan.

Posljednje, peto mjesto na listi pripalo je vojvotkinji od Kembridža Kate Middleton koja se u aprilu udala za britanskog princa Williama.

Prošle godine Time je za ličnost godine izabrao osnivača popularne društvene mreže Facebook Marka Zuckerberga.

Izvor: Agencije