Svaka peta Amerikanka žrtva silovanja

Silovanje je zločin koji utječe na skoro svaku porodicu u Americi (EPA)

Prema rezultatima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC), skoro 20 posto žena u SAD-u bilo je žrtva silovanja najmanje jednom u životu, a skoro svaka četvrta bila je žrtva svog partnera.

Anketa je obavljena u SAD-u 2010. godine sa 18.049 muškaraca i žena.

Prema rezultatima analize podataka, koje je CDC pregledao iz “Nacionalne ankete o seksualnom nasilju među intimnim partnerima”, skoro 80 posto ženskih žrtava prvi put je silovano prije 25. godine života i za više od polovine ovih napada odgovoran je sadašnji ili bivši partner.

Anketa je obavljena u SAD-u 2010. godine sa 18.049 muškaraca i žena, prenosi Srna.

Anketom, za koju CDC navodi da je prva te vrste, utvrđeno je da je jedna od osam silovanih žena izjavila da je počinilac član porodice.
Najveći procenat silovanih žena zabilježen je u državama Alasca, Oregon i Nevada.

Teško fizičko nasilje

Jedan od sedam ispitanih muškaraca doživio je teško fizičko nasilje od svog intimnog partnera i jedan od 71 ispitanih izjavio je da je najmanje jednom bio žrtva silovanja.


Kathleen Sebelius [EPA]

U izvještaju se ukazuje na brojne dugotrajne zdravstvene probleme povezane sa seksualnim nasiljem, među kojima su glavobolje, hronična bol i teškoće sa spavanjem.

“Ovim izvještajem bez presedana dobija se jasna slika razarajućeg utjecaja tih nasilnih činova na živote miliona Amerikanaca”, navodi se u saopćenju američkog zvaničnika za zdravlje Kathleen Sebelius.

Predsjednik organizacije “Nacionalna mreža za prijavu silovanja, zlostavljanja i incesta” Scott Berkovitz ističe da podaci CDC-a ukazuju na to da je silovanje zločin koji utječe na skoro svaku porodicu u Americi.

Prema njegovom mišljenju, žrtve silovanja moraju prijaviti zločin kako bi što više počinilaca otišlo u zatvor, jer “što ih više bude uklonjeno sa ulica, više će sličnih napada biti spriječeno”.

Izvor: Agencije