Oslobođena silovana Afganistanka

Pola zatvorenica u Afganistanu optuženo je za 'moralne zločine' (Tanjug)

Afganistanka koja je služila zatvorsku kaznu zbog “iznuđene preljube” i seksualnog odnosa van braka, pošto ju je silovao rođak, oslobođena je u srijedu, dvije sedmice pošto je pomilovana.

“Ona je oslobođena i sretna je što će sada biti na sigurnijem mjestu”, rekla je advokat Kimberly Motley.

Lokacija neće biti objavljena iz sigurnosnih razloga i zbog prevelikog publiciteta.

“Ona je sada slobodna da vodi normalan život, bez prijetnje od daljnje pravne akcije. Nadam se da će ovaj historijski slučaj postaviti presedan za ostale krivično gonjene žene u Afganistanu”, izjavila je Kimberly Motley.

Seks van braka, uključujući i silovanje, jedan je od nekoliko “moralnih zločina” za koje se žene u Afganistanu kažnjavaju zatvorom.

Među njima je i bjekstvo od nasilnog muža ili prinudne udaje.

Ženu po imenu Gulnaz (21) napao je i silovao rođak njenog muža 2009. godine, ona je zatim, zbog “prisilne preljube”, na robiji provela dvije godine, a u zatvoru je rodila kćerku, podsjetio je Reuters.

Seks van braka, uključujući i silovanje, jedan je od nekoliko “moralnih zločina” za koje se žene u Afganistanu kažnjavaju zatvorom.

Ona je bila osuđena na 12 godina zatvora, ali je saopćila da će biti oslobođena ukoliko pristane da se uda za svog napadača.

Poslije žalbe, njena kazna je u novembru smanjena na tri godine, a zahtjev da se uda za silovatelja koji služi zatvorsku kaznu od sedam godina ukinut.

Nasilje u porastu

Kimberly Motley je, međutim, rekla da je, s obzirom da je napadač u zatvoru, taj zahtjev za sada “na stolu”.

“U svakom slučaju, to se neće dogoditi sada”, dodala je ona.


Hamid Karzai [EPA]

Hapšenje Gulnaz izazvalo je oštru međunarodnu osudu.

Najmanje 5.000 ljudi potpisalo je peticiju u kojoj je pozvalo predsjednika Hamida Karzaija da je pomiluje, što je on i učinio 1. decembra.

Ona je tada izjavila da će se udati za svog napadača, ali samo pod uslovom da se njegova sestra i njen brat također vjenčaju, kako bi se osigurala da je on više neće napadati.

Njen advokat Aimal Falzi poslije toga je rekao da pomilovanje ove žene nije ni u kakvoj vezi s njenom odlukom da se uda.

Nasilje nad ženama u Afganistanu u stalnom je porastu.

Prema podacima nezavisne Komisije za ljudska prava, tokom druge četvrtine 2011. godine zabilježeno je 1.026 ovakvih slučajeva, u odnosu na 2.700 tokom cijele 2010. godine.

Izvor: Agencije