Nevrijeme prekinulo snimanje “Hobita”

Vanredno stanje je proglašeno u regiji Nelson zbog žestokih poplava (Al Jazeera)

Jaki pljuskovi napravili su veliku pustoš na Novom Zelandu, izazvavši poplave na velikom dijelu Južnog otoka, zajedno sa aktivacijom 50  klizišta. Vojska je pozvana da pomogne pri evakuaciji i uklanjanju oborenog drveća.

Teške padavine su također izazvala i prekid snimanja filma „Hobit“, napravljenog po knjizi J. R. R. Tolkiena, autora „Gospodara prstenova“.

Vanredno stanje je proglašeno u regiji Nelson zbog žestokih poplava. Na ovom području je u 24 sata palo kiše toliko koliko se registruje u dva mjeseca.

Civilna zaštita je objavila kako se radi o događaju „koji se javlja jednom u 100 godina“. Mnogo ljudi je bilo primorano da napusti domove, a u srijedu navečer se srušila i brana Golden Bay.

Putevi i staze iz rijeku Matai, koja protiče kroz regiju Nelson, je odnijela voda pošto se rijeka izlila iz korita na nekoliko mjesta. Najmanje 50 kuća su poplave oštetile, a stanovnike regije su padavine i klizišta primorali na iseljavanje.

Olujni oblaci trenutno prelaze preko Sjevernog otoka i, iako kiše vjerovatno neće biti obilne kao na jugu, očekuju se poplave i u ovom području.

Izvor: Al Jazeera