Jevrejski naseljenici zapalili džamiju na Zapadnoj obali

Rušenje nelegalnih naselja proteklo bez ometanja (EPA)

Osobe za koje se vjeruje da su jevrejski naseljenici u četvrtak su zapalile džamiju na Zapadnoj obali nakon što su izraelske snage porušile zgrade u njihovu naselju izgrađenom bez dozvole vlade.

Vandalski čin u kojem je oštećen interijer džamije je posljednji izraz prkosa militantnih naseljenika koje je izraelski premijer Binyamin Netanyahu rekao obuzdati nakon sličnih napada na džamije i uništavanja u izraelskoj vojnoj bazi.

Guverner Ramale Laila Ganham rekla je da je u džamiji u obližnjem selu Burka proliven benzin i da je potom zapaljena. Oštećeni su tepisi, zidovi, stolice i električne instalacije džamije.

“Na sreću se paljenje dogodilo prije molitve u zoru pa su seljani koji su došli u džamiju ugasili vatru”, rekao je Mahmoud al-Habash, palestinski ministar za vjerska pitanja.

Džamija je išarana napisima “rat” i “Mitzpe Yitzhar” što je ime naselja koje je porušeno nekoliko sati ranije.

Područje oko naselja proglašeno je zatvorenom vojnom zonom kako bi se spriječilo da bilo ko omete rušenje, ali izraelski vojni radio javio je da nije bilo protivljenja.

U srijedu su radikalni Jevreji zapalili pročelje džamije iz 12. stoljeća u Jeruzalemu i napisali “Smrt Arapima” po njenim zidovima.

Dan ranije pedesetak jevrejskih naseljenika ušlo je u glavnu vojnu bazu na Zapadnoj obali, napavši komandanta, nakon što je razbijen prozor na njegovom vojnom džipu i bacajući kamenice i paleći gume.

“Zločin iz mržnje”

Izraelski predsjednik Shimon Peres osudio je u četvrtak napade naseljenika rekavši da je to “dolijevanje ulja na vatru” u napetom Bliskom Istoku, prenosi AP.

Palestinska samouprava je spaljivanje džamije opisala kao “zločin iz mržnje”, a u priopćenju je pozvala međunarodnu zajednicu da izraelsku vladu proglasi odgovornom za nasilje naseljenika.

Naseljenike su razbjesnile glasine da ih vojska namjerava istjerati iz enklave na uzvisinama te su bacali kamenje na komandanta i zamjenika komandanta vojne baze na Zapadnoj obali u ponedjeljak.

Izraelski premijer Binyamin Netanyahu odobrio je mjere za suzbijanje nasilja ultranacionalnističkih židovskih naseljenika nakon što je divljanje u vojnoj bazi na Zapadnoj obali i paljenje pročelja džamije izazvalo zgražanje javnosti.

Među mjerama koje je Netanyahu odobrio su administrativni pritvor za osumnjičenike, suđenje nekim osumnjičenima na vojnim umjesto civilnim sudovima i protjerivanje sa Zapadne obale naseljenika osumnjičenih da su poticali nasilje.

Izvor: Agencije


Povezane

Među mjerama koje je odobrio izraelski premijer su administrativni pritvor za osumnjičenike, suđenje nekim osumnjičenima na vojnim umjesto civilnim sudovima i protjerivanje.

Published On 15 Dec 2011

U napuštenoj džamiji u centralnom dijelu grada u utorak navečer je podmetnut požar, od koga su zidovi pocrnjeli, ali nije pričinjena veća šteta.

Published On 14 Dec 2011

Nasilje zbog kojeg niko nije uhapšen eskaliralo nakon najava da će izraelska vojska evakuisati jedno divlje jevrejsko naselje na Zapadnoj obali u skladu sa presudom Vrhovnog suda.

Published On 13 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO