Grčka mora kresati javni sektor

Thomsen (desno) smatra kako se Grčka treba pozabaviti problemom previsokih i nepromjenjivih plata (EPA)

Kreditori grčkog paketa pomoći pritisli su tu prezaduženu zemlju da otpusti višak radnika u javnom sektoru, kao i da dodatno smanji prava zaposlenih na platu, prenosi AP.

Zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Atini Paul Thomsen upozorio je grčku vladu da neće pobjeći od visokog budžetskog deficita ukoliko se ne usredsredi na smanjenje potrošnje, dodajući da su poreski obveznici u zemlji stigli do svog limita.

Lekcija je sljedeća: moramo se pozabaviti rashodima.

“Nema više voća na niskim granama. Očigledno smo dostigli limit onoga što može biti učinjeno povećanjem poreza… Lekcija je sljedeća: Moramo se pozabaviti rashodima”, kazao je on na finansijskoj konferenciji u Atini.

Thomsen je apelirao na grčku vladu da “agresivno djeluje” na smanjenju javnog sektora.

“Također upozoravamo da, ukoliko reforma javnog sektora ne bude ubrzana, deficit će zaglaviti na oko 10 posto”, dodao je on.

Neželjeni viškovi

“Grčka će se morati pomiriti da postoje neželjeni viškovi… kao i da se pozabavi problemom previsokih i nepromjenjivih plata. Ne vidim kako se fiskalni oporavak može nastaviti bez rješavanja ovih ‘tabu tema'”, rekao je zvaničnik MMF-a.


MMF traži da grčka vlada djeluje agresivno [EPA]

MMF i zemlje eurozone podupiru grčku privredu kroz pakete finansijske pomoći od maja 2010. godine, a Atina zauzvrat mora provesti oštre mjere štednje koje je guraju pravo u recesiju.

Grčka je priznala da ove godine neće ostvariti ciljni deficit, jer su državni prihodi još uvek slabi uprkos drakonskom povećanju poreza.

Grčki dug premašuje 340 milijardi eura, zbog čega je ta zemlja dobila u proljeće 2010. godine pomoć Evropske unije (EU) i MMF-a od 110 milijardi eura.

U oktobru ove godine je postignut dogovor o drugom paketu međunarodne pomoći od 130 milijardi eura, iako detalji još nisu u potpunosti razrađeni.

Izvor: Agencije