Chirac proglašen krivim za pronevjeru

Odsutan sa suđenja zbog "ozbiljnih" i "neizlječivih" neuroloških smetnji (EPA)

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac proglašen je u četvrtak krivim za pronevjeru javnog novca i uvjetno osuđen na dvije godine zatvora na sudu u Parizu čime je u postao prvi osuđeni francuski državnik nakon nacističkog kolaboratora maršala Philippea Petaina 1945. godine, javljaju agencije.

Sudac je 79-godišnjeg Chiraca, koji je bio predsjednik od 1995. do 2007., proglasio krivim za pronevjeru javnog novca i zloupotrebu povjerenja te mu izrekao presudu u odsutnosti.

Optužbe protiv Chiraca (79), koje on odbacuje, odnose se na dva slučaja otvaranja lažnih radnih mjesta, u vrijeme dok je bio gradonačelnik Pariza, od 1977. do 1995. godine, kako bi se finansirala njegova stranka. Tada je stvarao novu stranku desnog centra degaullističke orjentacije s kojom je pobijedio na izborima, piše Reuters.

Chirac je bio odsutan tokom čitava procesa od 5. do 23. septembra, zbog “ozbiljnih” i “neizlječivih” neuroloških smetnji, prenosi AFP.

Sud će kasnije izreći kaznu Chiracu za zloupotrebu javnih fondova.

Za djela koja mu se stavljaju na teret mogao je dobiti kaznu od deset godina zatvora i novčanu kaznu od 150.000 eura.

Bivši francuski predsjednik uživao je imunitet sve do 2007. godine kada mu je istekao predsjednički mandat. Tereti ga se da je fiktivno zaposlio članove stranke koji su primali platu, a zapravo radili za tadašnji RPR (njegovu stranku Okupljanje za republiku).

Chirac je u martu pristao platiti pola miliona eura naknade štete, a njegova je stranka obećala platiti još 1,7 miliona eura. Chiracovo se ime vezalo uz niz korupcijskih skandala, ali nikada nije do danas bio osuđen, jer je od 1995. do 2007. godine uživao predsjednički imunitet. Uz Chiraca bi se trebalo suditi još devetorici suoptuženih.

Grad Pariz odustao je od građanske parnice slijedom sporazuma što ga je zaključio sa samim Chiracom i njegovom strankom UMP kojim je grad dobio odštetu od 2,2 miliona eura.

Izvor: Agencije