Ban: NATO nije prekoračio mandat u Libiji

Ban Ki-moon: Neuobičajen potez za do sada 'obazrivog šefa UN-a' (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon izjavio je da NATO nije prekoračio mandat UN-a koji je dobio za akciju zaštite civila u Libiji, odbacujući tako kritike koje su na račun Alijanse uputile Rusija, Kina i još neke zemlje u vezi s tom akcijom.

“Mislim da je Rezolucija 1973 Vijeća sigurnosti UN-a striktno provedena u okviru granica, u okviru mandata. Vojna operacija snaga NATO-a bila je strogo u okviru Rezolucije 1973”, rekao je on novinarima u New Yorku.

Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južnoafrička Republika optužuju NATO da je mandat UN-a iskoristio da bi izdejstvovao promjenu režima u Libiji.

Reuters ocjenjuje da je ovo neuobičajen potez za do sada “obazrivog šefa UN-a”.

Rezolucijom 1973 od marta ove godine, države članice Svjetske organizacije ovlaštene su da uvedu zonu zabrane letova iznad Libije i preduzmu “sve neophodne mjere” da zaštite civile ugrožene zbog nasilja vladinih snaga nad antirežimskim demonstrantima.

Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južnoafrička Republika (JAR) optužuju NATO da je mandat UN-a iskoristio da bi izdejstvovao promjenu režima u Libiji, pomažući pobunjeničkim snagama, koje su na kraju svrgnule i ubile dugogodišnjeg lidera Moammara Gaddafija.

Zajedno za Siriju

SAD, Velika Britanija, Francuska i druge zemlje NATO-a ističu da Alijansa nije prekoračila mandat tokom osmomjesečnih zračnih operacija protiv Gaddafijevih snaga.

Ban je, pored toga, rekao da nijedan arapski lider koji je svrgnut u valu protesta koji su zahvati Bliski istok i sjever Afrike, takozvano Arapsko proljeće, nije sa vlasti uklonjen posredstvom strane pomoći, već da je to učinio narod.


Aisha Gaddafi [EPA]

Generalni sekretar UN-a je još jednom ukazao da je potrebna neka vrsta zajedničkog međunarodnog djelovanja u Siriji, gdje je, prema najnovijim podacima Svjetske organizacije, u nasilju nad učesnicima antirežimskih protesta od sredine marta ubijeno više od 5.000 ljudi.

U međuvremenu je advokat Aishe Gaddafi, kćerke Moammara Gaddafija izjavio da je tužitelju Međunarodnoga krivičnog suda (ICC) poslao pismo u kojem pita je li počela istrga o smrti njenog oca i brata.

U pismu piše kako su Moammar Gaddafi i njegov sin Moutasim “ubijeni na strašan način, a tijela su im zatim izložena i groteskno mrcvarena u potpunoj suprotnosti s islamskim zakonima”.

Emocionalna bol

“Slike tog divljaštva objavljene su diljem svijeta, a mojoj je klijentici to nanijelo veliku emocionalnu bol”, kaže se u pismu Nicka Kaufmana, zastupnika Aishe Gaddafi.

Moammar i Muatsim Gaddafi zarobljeni su u Sirtu u oktobru, dva mjeseca nakon pada Tripolija u pobunjeničke ruke.

“Do danas ni gospođa Gaddafi ni koji drugi član njene porodice nisu informirani iz vašega ureda o početku istrage u okolnosti ta dva okrutna ubistava”, kaže se u pismu.

Moammar i Muatsim Gaddafi zarobljeni su u Sirtu u oktobru, dva mjeseca nakon pada Tripolija u pobunjeničke ruke.

Ubijeni su, piše Reuters, u do sada ne sasvim razjašnjenim okolnostima, dok su bili zarobljenici snaga odanih novoj libijskoj vlasti.

Aisha Gaddafi je u augistu s ostalim članovima porodice prebjegla u susjedni Alžir.

Izvor: Agencije