Obama simbolično obilježio kraj rata u Iraku

Obama je kazao kako je želio obilježiti „historijski trenutak života naše države i naše vojske“ (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je poželio dobrodošlicu vojnicima koji su među posljednjim dijelovima snaga SAD koje se vraćaju iz Iraka, obilježivši simboličan završetak rata koji je trajao skoro devet godina koji je iscrpio američke snage i donio im veliku, trajnu štetu u očima svijeta, javlja Reuters.

Tokom obraćanja vojnicima u bazi Fort Bragg u Sjevernoj Carolini, Obama je kazao kako je želio obilježiti „historijski trenutak života naše države i naše vojske“.

„Kao vaš glavni komandant i u ime naše zahvalne nacije, ponosan sam što napokon mogu reći: ‘Dobrodošli kući'“, kazao je hiljadama vojnika koji su se okupili u hangaru aviona i koji su reagovali burnim ovacijama.

Tokom rata poginulo je 4.500 američkih vojnika i najmanje 60.000 Iračana. Obama je u utorak kazao kako je rat, sveukupno, koštao više od 1.000 milijardi američkih dolara.

Okončanje rata u Iraku je ispunjenje obećanja koje je Obami pomoglo da postane predsjednik 2008. godine i sada dozvoljava Bijeloj kući da se više posveti Afganistanu, ali i domaćim ekonomskim problemima gdje je visoka stopa nezaposlenosti velika briga za glasače.

No, dok se američke snage pakuju kako bi napustile Irak ovog mjeseca, debata o Obaminoj izlaznoj strategiji još je aktuelna.

Nezaposleni veterani

Kritičari optužuju Obamu da je prebrzo okončao rat kako bi to godilo njegovoj kampanji za ponovni izbor, te upozoravaju da bi povlačenje moglo ohrabriti još aktivne pobunjenike, kao i iračkog susjeda Iran.

Mitt Romney, vodeći među republikanskim kandidatima za predsjedničku utrku naredne godine, kazao je u otvorenom pismu Obami kako „riječi dobrodošlice našim vojnicima koji se vraćaju nisu dovoljne“ i nazvao „sramotom“ činjenicu da je više od 11 posto veterana iračkog rata nezaposleno, što je više od državne stope nezaposlenosti.

John McCain, koji je bio Obamin protivnik 2008. godine, kazao je ove sedmice kako smatra „malo arogantnim“ to što Obama uzima zasluge iz sukoba kojem se protivio i da će odgovoriti na ono što je nazvao predsjedničkim „pobjedničkim krugom“ u Fort Braggu.

Ove sedmice, u Iraku je ostalo blizu 5.500 američkih vojnika, daleko manje od 170.000 Amerikanaca koliko ih je bilo u ovoj azijskoj državi na vrhuncu rata.

Obama svoju poziciju dijelom duguje protivljenju ratu u Iraku, koje je raslo dok su se netačnim pokazivale tvrdnje administracije njegovog prethodnika Georgea Busha kako irački lider Saddam Hussein skriva oružje za masovno uništavanje i podržava al Qaedu.

Izvor: Agencije