Facebook predstavio servis za prevenciju samoubistva

Pokazalo se da su neki korisnici prije samoubojstva posljednje poruke ostavljali upravo na Facebooku (Getty Images)
Pokazalo se da su neki korisnici prije samoubojstva posljednje poruke ostavljali upravo na Facebooku (Getty Images)

Popularna društvena mreža predstavila je u utorak novu opciju koja omogućava korisnicima da započnu chat sa stručnjacima kada primijete da njihovi prijatelji objavljuju uznemirujuće sadržaje, objavio je Associated Press.

Korisnici Facebooka tako će Zuckerbergovoj društvenoj mreži moći prijaviti ‘suicidalan sadržaj’ koji njihovi prijatelji postavljaju na ovoj stranici – nakon toga morat će odgovoriti na više pitanja oko objave koju su prijavili – da li je riječ o nasilnom sadržaju, govoru mržnje, da li upućuje na samoozljeđivanje i slično.

Ako korisnik prijavi da je riječ o sadržaju vezanom uz samoozljeđivanje ili samoubojstvo, ekipa u Facebooku proučit će taj sadržaj i mailom kontaktirati korisnika koji je na svojoj stranici objavio taj sadržaj te će mu poslati telefonski broj i link s kojim mogu započeti chat sa stručnjacima iz National Suicide Prevention Lifelinea (www.suicidepreventionlifeline.org).

Ovakav proces provjere prijave i malo duža procedura trebali bi spriječiti iskorištavanje ove opcije i lažno prijavljivanje suicidalnog sadržaja.

Lidia Bernik iz centra za prevenciju samoubojstava kaže da mnogi ljudi u trenucima krize žele razgovarati s nekim tko bi im mogao pomoći, ali ne žele nikoga nazvat – u takvim slučajevima korištenje instant poruka i chata čini se idealnim načinom komunikacije s takvim osobama.

Inače, Facebook je ranije ove godine već predstavio promjene u načinu na koji korisnici mogu prijaviti zlostavljanje, lažne profile i nasilni sadržaj na svojoj društvenoj mreži, a sada su te opcije poboljšane i s ovim alatom koji bi nekim korisnicima mogao spasiti život.

Posljednja poruka

Na Associated Pressu upozoravaju kako su posljednjih godina neki korisnici svoje posljednje riječi uputili upravo na ovoj društvenoj mreži, a da bi Facebook zaista mogao pomoći u sprječavanju samoubojstava.

U jednom slučaj u septembru 2010, brucoš Rutgers univerziteta Tyler Clementi skočio je u smrt s mosta George Washington nakon što je njegov cimer navodno snimio njegov intimni susret s drugim muškarcem.

Clementi je objavio na svom Facebook profilu: “Skačem s GW mosta. Žao mi je.”

Drugi primjer iz Pennsylvanije iz jula ove godine desio se kada je jedna osoba policiju obavijestila o uznemirujućem sadržaju na Facebook stranici njegovog prijatelja koji je upućivao na to da bi on mogao počiniti samoubojstvo.

Policija je stigla na vrijeme te je čovjek završio u bolnici.

Fred Wolens, jedan od menadžera u Facebooku rekao je da oni do sada nisu napravili nikakav softver koji bi pretraživao ovu društvenu mrežu za nekim izrazima koji bi se mogli povezati sa samoubojstvima – s obzirom na broj korisnika, njihovih objava i komentara, to bi bilo iznimno teško tako da je sada na samim korisnicima da prepoznaju probleme svojih prijatelja, prijave ih Facebooku i tako im možda spase život.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO