Belgijski napadač pucao sebi u glavu, nije ostavio poruku

Zvaničnici su objavili da je napadač već služio kaznu u zatvoru (AFP)

Belgijsko tužiteljstvo je u srijedu objavilo da je Nordine Amrani, koji je ubio četiri osobe i ranio 125 pucajući u gomilu u utorak u Liježu,  na jugoistoku Belgije, počinio samoubistvo.

Policija je nešto ranije otkrila tijelo žene u stanu Amranija. Tijelo je pronađeno tokom pretresa njegovog doma. Radi se od 45-godišnjoj ženi koja je radila kao spremačica kod susjede, piše regionalni dnevnik SudPresse, prenosi Hina. 

U utorak ujutro kad je odlazila s posla Amrani ju je pozvao da uđe u njegov stan pod izgovorom da će joj dati posao. Potom ju je napao i ubio, piše isti izvor.

Amrani, 33-godišnji stanovnik Liježa, u više navrata osuđivan, ubio je u utorak dvije djevojke od 15 i 17 godina te ženu od 75 godina. Beba od 17 mjeseci također je preminula u utorak navečer u bolnici u Liježu.

Tužiteljstvo je u srijedu objavilo da je Amrani počinio samoubistvo. “Nordin Amrani počinio je samoubistvo pucajući sebi u glavu”, rekal je tužilac Daniele Rejnders na konferecniji za novinare dodajući da je “istražitelj rekao da je (Amrani) pucao sebi u čelo” i da nije ostavio nikakvu poruku u kojoj bi objasnio svoj bezumni čin, prenijela je agencija AFP.

Ozlijeđeno je 125 osoba, većina komadima stakla s autobusnog stajališta uništenog bombama koje je bacio snajperist.

Grad Lijež u srijedu u podne će održati minutu šutnje u počast žrtvama pucnjave koja je uzburkala javnost u zemlji.

Belgijski kralj Albert II. i njegova supruga Paola došli su na lice mjesta, kao i novi premijer Elio Di Rupo.

U utorak je javljeno da je sedmero ozlijeđenih u kritičnom stanju, a novine La Libre Belgique objavile su da se dvogodišnja djevojčica, nastradala u napadu, bori za život, prenijela je agencija AP.

“Napadač je mrtav, no ne zna se da li je izvršio samoubistvo ili je ubijen na neki drugi način, iako su svjedoci vidjeli da sam sebi puca u glavu“, izvijestila je iz Brisela u utorak reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Drlja je kazala da su lokalne vlasti odmah nakon poslijepodnevnog napada zatvorile školu, a muzej na trgu Saint Lambert pretvorile u bolnicu za ranjene.

Belgijske vlasti također su potražile pomoć od Holandije, dodala je Drlja.

„Prva panika se već smirila, zavladala je nevjerica“, kazala je ona u kasnim večernjim satima u utorak.

Do pucnjave je došlo na trgu Saint Lambert, gdje se nalazi palata pravde, a u blizini je i božićni sajam, navodi agencija Belga.

Služio zatvorsku kaznu

Na konferenciji za novinare koja je održana nekoliko sati nakon napada potvrđeno je da je napadač djelovao sam, te da se radi o Nordineu Amraniju (33). Sa sobom je imao tri ručne granate te drugo oružje koje je ponio sa sobom iz kuće u Liježu.

Zvaničnici su objavili da je Amrani već služio zatvorsku kaznu zbog prekršaja koji su uključivali posjedovanje oružja, droge, te seksualno zlostavljanje.

Također su saopćili da je napad izveo kada je krenuo na ispitivanje u policijsku stanicu.

Ministar unutrašnjih poslova Peter Merterns ranije je izjavio da su timovi za hitnu pomoć pozvani čak iz Holandije.

Prema prvim rezultatima istrage, jedna eksplozivna naprava bačena je u palati pravde, objavila je privatna televizija RTL-TV1.

Druga eksplozivna naprava je bačena na autobus, navodi belgijska agencija.

Napadač je pucao najprije s krova pekare koja se nalazi na trgu Saint Lambert. Pozivajući se na očevice, agencija navodi da su se čule četiri eksplozije.

Izvor: Al Jazeera i agencije