Sarkozy: Stvoreni uslovi za izlazak iz krize

Sarkozy: Euro je srce Evrope, ako on propadne, Evropa neće opstati (EPA)

Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy najavio je da će u sljedećih 15 dana biti utanačeni zakonski aspekti sporazuma lidera Evropske unije (EU) na samitu koji je održan u petak o odgovoru na dužničku krizu u eurozoni.

On je u intervjuu za francuski Le Mond potvrdio da je cilj da dokument koji sadrži prijedlog izmjene osnivačkog sporazuma EU bude spreman do marta.

Sarkozy ocjenjuje da sporazum koji je zaključen u Briselu “stvara uslove za izlazak iz krize”.

“Ovaj samit predstavlja odlučujuću etapu ka eurointegraciji. On stvara uslove za izlazak iz krize”, kazao je on.

Predsjednik Francuske je izbjegao da kaže da je rizik od raspada EU “potpuno isključen”, ali je rekao da je učinjeno sve što se moglo uraditi.

‘Ovaj samit predstavlja odlučujuću etapu ka eurointegraciji. On stvara uslove za izlazak iz krize’, kazao je on Sarkozy.

“Euro je srce Evrope. Ako on propadne, Evropa neće opstati. Kriza povjerenja i kredibiliteta eura stoga ugrožava održivost EU”, ocijenio je Sarkozy.

Na nedavnom samitu sve države EU, osim Velike Britanije, izjasnile su se da su spremne za novi sporazum o fiskalnoj uniji.

Holand bi ponovo pregovarao

Britanski premijer David Cameron je na samitu EU blokirao promjene Lisabonskog ugovora radi rješavanja krize u eurozoni i sprečavanja slične pojave i u budućnosti.

On i britanski ministar finansija George Osborne insistiraju na tome da je veto dijelom uložen kako bi se London zaštitio od pretjerane intervencije iz Evrope.


Francois Holand [EPA]

Za usvajanje promjena evropskih sporazuma neophodna je podrška svih 27 članica, uključujući i one koje nisu u eurozoni, poput Velike Britanije.

Kandidat socijalista na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj Francois Holand izjavio je da će ako sljedeće godine bude izabran za predsjednika tražiti da se ponovo pregovara o sporazumu koji je postignut prošle sedmice na samitu lidera EU.

“Taj sporazum nije pravi odgovor. Ako budem izabran za predsjednika, ja ću pregovarati, ponovo pregovarati o tom sporazumu”, izjavio je on za radio RTL u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Prema njegovom mišljenju, sporazum se svodi na sankcije, umjesto da omogućava veću ulogu Evropske centralne banke (ECB) i izdavanje zajedničkih vladinih obveznica u zoni eura.

“Bez ekonomskog razvoja nećemo ostvariti nijedan cilj vezan za smanjenje deficita”, dodao je Holand.

Holand, kandidat socijalista na predstojećim predsjedničkim izborima, koji bi trebali biti održani u dva kruga, 22. aprila i 6. maja, važi za favorita.

Izvor: Agencije


Povezane

Institut za međunarodne finansije navodi da se stanje u 17-članoj zoni primjene jedinstvene evropske valute naglo pogoršava.

Published On 24 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO