Obama: Za oporavak treba više od jednog mandata

Obama smatra kako u kampanji 2008. godine nije obećavao previše (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama je energično branio postignuća svog mandata u Bijeloj kući, ističući kako u kampanji 2008. godine “nije obećavao previše” te ocijenivši da će izbori 2012. godine biti “sukobljavanje vizija”.

Počeo je oporavak privrede, ekonomija je sačuvana od depresije, auto industrija je spašena, sumirao je Obama rezultate svog mandata  u nedjeljnoj emisiji “60 Minutes” na TV mreži CBS.

Dvije trećine Amerikanaca, međutim, ne misli da je načinjen veliki napredak u rješavanju ekonomskih problema.

Obama je branio svoju politiku upravljanja zemljom u vrijeme ekonomske krize.

Dvije trećine Amerikanaca, međutim, ne misli da je načinjen veliki napredak u rješavanju ekonomskih problema.

Usprkos visokoj stopi nezaposlenosti, Obama kaže da je započet oporavak privrede, za koji će biti potrebne godine.

Obama je 60 ekskluzivnih minuta iskoristio da podijeljenu američku javnost uvjeri kako je on pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme.

“Ne samo što smo sačuvali zemlju od velike depresije i spasili auto industriju, već smo uspostavili sistem za smanjenje troškova zdravstvene zaštite”, istakao je Obama.

Pad popularnosti

Ankete, međutim, pokazuju pad popularnosti američkog predsjednika.

Prema jednoj, oko 70 posto ispitanika smatra da Obama nije uspio načiniti istinski napredak u rješavanju ekonomskih problema.

Posebno su ogorčeni visokom stopom nezaposlenosti.


Auto industrija bilježi napredak [EPA]

Američki predsjednik odgovorio je da je njegova administracija učinila sve da se otvore nova radna mjesta i da privreda počne rasti.

“Za promjenu kulture ovdje, u Washingtonu, kojom dominiraju posebni interesi, trebat će više od godine dana, više od dvije godine, više od jednog mandata”, dodao je američki predsjednik.

Izborni sistem u SAD-u gotovo u cjelosti finansiraju poslovne korporacije, što se smatra njegovom najvećom slabošću, pa je Obama na predsjedničkim izborima 2008. godine težište finansiranja nastojao prebaciti prema prilozima građana, što je poremetilo ravnotežu snaga i donijelo mu određenu prednost.

No, Obama je kazao kako “vjerovatno treba više od jednog predsjednika” da bi se ostvarile spomenute promjene.

Izvor: Agencije