Cameron: Zaštitio sam britanske nacionalne interese

Cameron: Moguće je biti utjecajan član EU, ali ostati van aranžmana koji ne štite naše interese (AFP)

Britanski premijer David Cameron, koji je pretrpio najviše kritika zbog protivljenja planu spašavanja eura, izašao je pred parlamentarne zastupnike u svojoj zemlji nakon povratka iz Brisela sa samita Evropske unije, kako bi opravdao svoje postupke.

“Otišao sam u Brisel, sa jednim ciljem – da zaštitim britanske nacionalne interese i to sam i uradio”, poručio je Cameron.

Premijer, inače konzervativac, izašao je pred poslanike, ne bi li opravdao britanski veto na promjene Lisabonskog sporazuma.

Veliki sukob

“Nismo pokušali da stvorimo nefer prednost za Britaniju. London je vodeći centar finansijskih usluga u svijetu. Ovaj sektor zapošljava 100.000 ljudi u Birminghamu i dodatnih 150.000 u Škotskoj.”

Na samitu EU u petak, Cameron nije prihvatio promjene Lisabonskog sporazuma čiji je cilj da riješi krizu eura, uvede stroža budžetska pravila i spriječi novu krizu.

Mnogi su samit okarakterizirali kao veliki sukob 26 članica EU sa jedne i Londona sa druge strane.

“Potpuno sam ubijeđen da je moguće biti punopravan, posvećen i utjecajan član Evropske unije, ali ostajati izvan aranžmana koji ne štite naše interese. To sam uradio, to je ono što ću nastaviti da radim sve dok sam premijer. To je pravi kurs za ovu zemlju i to je moja poruka ovom domu”, kazao je Cameron.

Laburisti su, očekivano, kritizirali nastup premijera. Poseban vjetar u leđa dao im je Cameronov zamjenik, liberal Nick Clegg, koji je premijerov potez  ocijenio kao “loš za Britaniju”.

“Premijer tvrdi da je isposlovao veto. Ali dozvolite mi da mu objasnim da veto treba spriječiti da se nešto desi. Nije veto kada nešto što ste željeli da zaustavite, ide bez vas. To se zove gubitak, to se zove biti poražen. To se zove iznevjeriti Britaniju.”

Vodeća uloga

Međutim, dio svog govora premijer Velike Britanije posvetio je proširenju Unije sljedeće godine.

“Uvijek smo imali vodeću ulogu u zastupanju politike proširenja i na posljednjem savjetovanju, svi smo proslavili potpisivanje sporazuma o pristupanju Hrvatske … To je bio jedan sporazum koji sam rado potpisao.”

Iako u tradicionalno euroskeptičnoj Britaniji ne postoji političko jedinstvo u posljednjem razvoju događaja, ostaje činjenica da Britanija za sada neće pristati na dosad neviđeno uplitanje institucija Evropske unije. Zvanična Britanija ovaj potez Brisela smatra uplitanjem u suverenitet zemlje i finansijski rizik.

Izvor: Al Jazeera