Peruanski premijer podnio ostavku

Olanta Humala (lijevo) preuzeo je predsjedničku dužnost u julu, a premijer Salomon Lerner iznenada je podnio ostavku (EPA)

Premijer Perua Salomon Lerner iznenada je podnio ostavku, što bi mogla biti prva promjena u vladi od kako je predsjednik Olanta Humala preuzeo dužnost u julu, izvijestio je lokalni radio RPP.

Izvor blizak predsjedničkoj palati nije mogao potvrditi ili demantirati ostavku Lernera, koji je viđen kao jedan od ključnih savjetnika Humale, prenosi Reuters.

Prema izbornom zakonu u Peruu, ukoliko premijer podnese ostavku, isto moraju učiniti i ministri u vladi, nakon čega predsjednik odlučuje da li će ih zamijeniti ili potvrditi da ostaju na položaju.

Humala je dao vojsci i policiji specijalna ovlaštenja da okončaju protestne skupove, zbog kojih su bili zatvoreni putevi, škole i bolnice.

Vladu u Peruu potresaju protesti zbog projekta vezanog za jedan rudnik zlata, vrijednog 4,8 milijardi dolara.

Humala je dao vojsci i policiji specijalna ovlaštenja da okončaju protestne skupove, zbog kojih su bili zatvoreni putevi, škole i bolnice u oblasti Kadžamarka.

Prošlog vikenda Lerner je lično pregovarao s vođama protesta, ali nije mogao postići dogovor, poslije čega je predsjednik preduzeo vanredne mjere.

Humala, bivši vojni oficir, odnio je pobjedu na predsjedničkim izborima u junu na obećanju da će više sredstava biti izdvojeno za ruralna područja kako bi se pomoglo smirivanju konflikata oko prirodnih resursa, istovremenu uvjeravajući kompanije da će njihove investicije u Peruu biti zaštićene.

Izvor: Agencije