Nova vlada Jemena položila zakletvu

Basindwa (lijevo) je položio zakletvu u prisustvu potpredsjednika Hadija (EPA)

Jemenska vlada nacionalnog jedinstva, na čelu s premijerom Mohammedom Basiwinderom, položila je u subotu zakletvu, u prisustvu potpredsjednika države Abd-Rabbua Mansoura Hadija, i održala prvu sjednicu nakon što je ubijen jedan vojnik u nastavku sukoba pristalica i protivnika odlazećeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

U saopćenju koje je prenijela zvanična novinska agencija Saba navodi se da je ceremonija održana u Dvorcu republike u glavnom gradu Jemena, Saani.


Vojska Jemena tri napade pobunjenika [EPA]

Nova vlada sa 34 člana vodit će Jemen u tromjesečnom prijelaznom periodu, nakon čega se očekuje formalno povlačenje Saleha poslije 33 godine provedene na vlasti.

Reuters izvještava da se nova vlada suočava s izazovima koji uključuju sporadične borbe s pripadnicima antisalehovskog plemena, separatističkim pokretom na jugu, pobunom šiita na sjeveru i regionalnim krilom Al-Qaede, koja koristi pobunu radi jačanja svog uporišta u toj siromašnoj državi Arabijskog poluotoka.

Ranije u subotu je agencija AP javila da je u napadu pobunjenika povezanih s Al-Qaedom na kasarne u gradu Zinjibaru, na jugu Jemena, ubijeno deset pobunjenika i dva pripadnika vojske, dok je 36 vojnika ranjeno.

Napad je počeo u petak navečer, a okončan je tokom subotnjeg jutra kod tog grada, za koji se bore jemenska vojska i pobunjenici još od maja.

Vlast je izgubila kontrolu nad tim gradom tokom desetomjesečnih protesta protiv Saleha.

Jug Jemena je do 1990. godine bio samostalan, kada je, pod vladavinom Saleha, pripojen sjevernom dijelu.

Jug Jemena je do 1990. godine bio samostalan, kada je, pod vladavinom Saleha, pripojen sjevernom dijelu, ali nikada nije u potpunosti integriran.

Izvor: Agencije