Hapšenja u Briselu zbog izbora u DR Kongo

Vojska je pripravna u slučaju nemira (EPA)

Policija je u Briselu uhapsila je u petak navečer oko 200 ljudi nakon nasilnih demonstracija u belgijskoj prijestonici zbog reizbora predsjednika Jozepha Kabile na izborima održanim u Demokratskoj Republici Kongo.

Glasnogovornik policije u belgijskoj prijestonici rekao je da su demonstranti bacali “Molotovljeve koktele” na policijska vozila.

U neposrednoj blizini naselja u kojem žive uglavnom iseljenici iz DR Kongo razbijeni su izlozi i prozori.

Demonstranti bacali ‘Molotovljeve koktele’ na policijska vozila.

Opozicioni kandidat na predsjedničkim izborima u Kongu Etienne Tshisekedi odbacio je rezultate glasanja prema kojima je pobijedio Kabila i proglasio sebe za novog šefa države.

Izborna komisija ranije je objavila preliminarne rezultate, prema kojima je Kabila dobio 49 posto glasova, a Etienne 32 posto.

Belgijski mediji javili su da su sukobi u petak izbili nakon nekoliko dana ispunjenih tenzijama između policije i Kabilinih neistomišljenika.

“Smatram da su rezultati čista provokacija za narod DR Konga. Zbog toga se od danas smatram izabranim predsjednikom DR Kongo”, rekao je Tshisekedi.

Neprihvatljiv rezultat

Njegova stranka nije odlučila o predstojećem potezu, no “ne vjeruje” u kredibilitet Vrhovnoga suda, koji treba ratificirati rezultate.


Joseph Kabila

Iz Kabilinog izbornog štaba objavili su kako su iznimno sretni zbog Kabiline pobjede i ponosni na cijeli izborni proces.

“Svijetu smo pokazali da znamo organizirati i finansirati izbore”, rekao je visoki dužnosnik DR Konga i ambasador te zemlje u Londonu Kikaya Bin Karubi.

“Rezultat je u potpunosti neprihvatljiv”, rekao je za Reuters Alexis Mutanda, šef izborne kampanje opozicionog kandidata Tshisekedija.

“Samo pogledajte što se događa u Kinshasi i u ostalom dijelu zemlje i shvatit ćete da mnogi ne prihvaćaju te rezultate”, kaže on.

Govoreći za Al Jazeeru, Nshole Babula, generalni sekretar Unije biskupa DR Konga, kaže da je zabrinut zbog mogućeg nasilja: “Zabrinuti smo zbog onog što bi se moglo desiti kad se rezultati objave, jer je opozicija najavila proteste, a vidimo jako mnogo policije u gradu.”

“Zbog toga je Katolička crkva molila sve one koji imaju problema s rezultatima da ih adresiraju kroz legalne kanale”, dodao je.

Novi predsjednik bi trebao položiti zakletvu 20. decembra, a Vrhovni sud službeno će proglasiti pobjednika izbora 17. decembra.

Izvor: Agencije