OIC poziva Damask da prihvati posmatrače

Ekmeleddin Ihsanoglu poziva sirijske vlasti da prestanu ubijati civile (EPA)

Organizacija islamske saradnje (OIC) na završetku sastanka šefova diplomatija zemalja članica pozvala je Damask da prekine nasilje protiv civila, da usvoji odluke Arapske lige (AL) i potpiše protokol o slanju posmatrača u Siriju.

Istovremeno, organizacija je saopćila da je protiv stranog vojnog angažmana u ovoj zemlji.

U završnoj deklaraciji od Damaska se traži da “bez odlaganja prestane koristiti pretjeranu silu protiv civila, kako bi se prekinulo dalje zaoštravanje krize”.

OIC poziva sirijske vlasti da oslobodi sve zarobljenike, počne dijalog s opozicijom i osigura demokratski pjenos vlasti.

Ističe se obaveza “poštovanja suverenosti i nezavisnosti Sirije i odbijanje miješanja izvana”.

Od sirijskih vlasti se traži da organizacijama za ljudska prava, uključujući i islamske organizacije, omogući ulazak u zemlju.

Protiv uplitanja

Generalni sekretar OIC-a Ekmeleddin Ihsanoglu rekao je novinarima da je odluka usvojena jednoglasno, što govori o ravnoteži unutar ovog tijela.

“To ukazuje da smo protiv stranog uplitanja u Siriji i da islamski svijet brine za živote Sirijaca”, komentirao je Ihsanoglu.

Dodao je da OIC “poziva Siriju da sarađuje i potpiše protokol (o slanju posmatrača) kako bi se zaustavilo krvoproliće”, napominjući da je zatraženo oslobađanje političkih zatvorenika, otvaranje dijaloga s opozicijom i drugim političkim snagama te dozvola ulaska humanitarnim organizacijama.

OIC se do juna 2011. godine nazivala Organizacija islamske konferencije. Okuplja 57 država u kojima je islam većinska ili manjinska religija. OIC ima trajno članstvo u Ujedinjenim narodima (UN).

Međunarodne sankcije

AL je u nedjelju odobrila oštre ekonomske sankcije Siriji.

Sankcijama je obuhvaćeno obustavljanje letova u ovu zemlju, trgovinski embargo, osim za osnovne životne namirnice, zamrzavanje sredstava vlade predsjednika Bashar Al-Assada, obustavljanje poslovanja s Centralnom bankom Sirije i zaustavljanje ulaganja u ovu zemlju.

Vlade zemalja članica Evropske unije (EU) pristale su u ponedjeljak nametnuti dodatne finansijske sankcije sirijskoj vladi zbog nasilnog obračunavanja s demonstrantima, izjavio je diplomat EU.

Nove mjere uključuju zabranu dugoročne novčane podrške za trgovinu, isključujući hranu i lijekove, kao i zabranu davanja zajmova sirijskoj vladi, kako bilateralnih, tako i onih kroz međunarodne finansijske institucije.

Prema novim mjerama, koje će ministri vanjskih poslova EU službeno odobriti u četvrtak, kompanijama iz EU bit će zabranjeno trgovanje sirijskim državnim obveznicama.

Sirijskim bankama bit će zabranjeno otvaranje podružnica u državama EU ili ulaganja u evropske banke.

EU će sljedeće sedmice zamrznuti sredstva 13 zvaničnika sirijske vlade i zabraniti im ulaz u zemlje EU, ali predsjednik Assad neće biti obuhvaćen ovom mjerom.

Predsjednik SAD-a Barak Obama je prošle sedmice uveo finansijske sankcije trojici zvaničnika Sirije, obavještajnoj službi te zemlje, kao i Iranskoj revolucionarnoj gardi zbog krvavog razračunavanja s demonstrantima u Siriji.

Bijela kuća je u petak upozorila da će SAD i njeni saveznici preduzeti dodatne mjere kako bi iskazali protivljenje onom što vlasti Sirije čine protiv demonstranata koji traže promjenu Assadovog režima.

Izvor: Al Jazeera