Nova pravila za stabilnu Evropu

Euro će propasti ako se evropske zemlje ne udruže, rekao je Nicolas Sarkozy (AFP)
Euro će propasti ako se evropske zemlje ne udruže, rekao je Nicolas Sarkozy (AFP)

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je izjavio da će on i njemačka kancelarka Angela Merkel tražiti promjene evropskog sporazuma da bi se „preusmjerila organizacija Evrope“ i zaštitio euro.

Obraćajući se pristalicama svoje stranke u Tulonu, Sarkozy je rekao da će se on i Merkel sastati u ponedjeljak u Parizu da objave zajednički plan za izlazak iz krize, pred samit lidera Evropske unije devetog decembra.

Rekao je da euro više neće postojati ako se europske ekonomije ne udruže.

Evropa mora biti „ponovo otkrivena“, sa Francuskom i Njemačkom u njenom srcu da bi se stvorila „zona stabilnosti“, rekao je Sarkozy.

Potrebna je veća finansijska disciplina i strožije sankcije za zemlje koje ne ispune svoje obaveze, dodao je on.

Fundamentalne promjene

Sarkozy je također žustro branio mjere koje je već uveo u borbi protiv dugova Francuske.

Kazao je da njegova zemlja mora zaustaviti sumnje da nema novaca da isplati dugove.

Govor francuskog predsjednika dolazi u vrijeme kada analitičari upozoravaju da Francuska može izgubiti svoj vrhunski kreditni rejting jer je izložena evropskoj dužničkoj krizi.

Merkel će u petak predstaviti svoju viziju kako bi EU trebala funkcionirati u obraćanju donjem domu njemačkog parlamenta .

„Možda ćemo vidjeti fundamentalne promjene u eurozoni nakon ovog samita“, rekao je dopisnik Al Jazeere iz Londona Tim Friend.

„Jedna opcija je da Evropska centralna banka da novac Međunarodnom monetarnom fondu, koji će ga onda dati zemljama eurozone“, kazao je on.

Veća integracija

U međuvremenu, novi predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je najavio  „korjenite izmjene fiskalnih pravila“ u Evropskoj uniji nakon što je Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn izjavio da lideri eurozone moraju pokrenuti značajniju prekograničnu integraciju da ne bi bili svjedoci raspada monetarnog bloka.

Draghi je u svom prvom obraćanju Evropskom parlamentu rekao da su ove jeseni tenzije porasle zbog negativnih posljedica uvjeta finansiranja i nedostatka povjerenja na tržištu.

Guy Verhofstadt [EPA]

“S druge strane, njemačka kancelarka jedne sedmice poziva na bližu političku uniju, a sljedeće blokira prijedloge koji vode tom cilju”, primijetio je belgijski političar.

Prema njegovim riječima, lideri Njemačke i Francuske “igraju veoma opasnu igru”, od koje zavisi budućnost Evrope.

Verhofstadt smatra da se Merkel i Sarkozy moraju “prestati protiviti nekim praktičnim opcijama ponuđenim za stabilizaciju trenutne krize na tržištima, koja prijeti da nas sve proguta”.

Lideri EU trebaju razmotriti prijedloge koji se tiču donošenja novih centraliziranijih pravila prilikom sačinjavanja budžeta država članica, sankcije za nepoštovanje pravila, kao i kontrolu sračunatu na rano otkrivanje finansijskih “balona”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO