EP potvrdio Pristupni ugovor s Hrvatskom

Čelnišrvo HDZ-a je u Zagrebu preko linka gledalo glasanje u EP-u (Pixsell)
Čelnišrvo HDZ-a je u Zagrebu preko linka gledalo glasanje u EP-u (Pixsell)

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) potvrdili su u četvrtak Nacrt rezolucije o Pristupnom ugovoru s Hrvatskom.

Za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju (EU) glasalo je 564 parlamentaraca, 38 ih je bilo protiv, a 32 su bila uzdržana.

Ulazak Hrvatske u EU 5. decembra mora potvrditi i Vijeće EU, a 9. decembra bit će potpisan i ugovor o pristupanju.

Nakon potpisa Hrvatska ćeu Vijeću EU imati status posmatrača.

U Briselu boravi delegacija Sabora, s predsjednikom parlamenta Lukom Bebićem na čelu.

Prema utvrđenom redoslijedu, Hrvatska treba postati punopravna članica EU 1. jula 2013. godine, prenosi Tanjug.

Nakon prihvatanja Nacrta, europarlamentarci su ustali sa svojih mjesta i uz aplauz se okrenuli prema delegaciji Hrvatskog sabora.

Stari komunisti

Rasprava u srijedu je pokazala da je velika većina evropskih parlamentaraca pozitivno ocijenila ulazak nove članice u EU.


Nigel Farage [EPA]

Najglasniji euroskeptik u EP-u Nigel Farage, poslanik Nezavisne stranke Velike Britanije, upozorio je da EU finansira nepoštenu kampanju uoči referenduma u Hrvatskoj te da u Hrvatskoj još vladaju “stari komunisti”, koji će se obogatiti ulaskom u EU, prenosi Srna.

“EU je potrošila milion eura na kampanju koja želi uvjeriti Hrvate da im je EU jedina sudbina. U Hrvatskoj čak imate i zastave EU izvješene svugdje kako bi se stvorio utisak da je to gotova stvar. Slobodni mediji ne postoje. Raspisana je čak i nagrada za onoga ko pronađe makar jedan tekst u bilo kojem mediju koji govori o tome da članstvo u EU nije dobra stvar”, rekao je Farage, koji je nedavno bio u Hrvatskoj.

On je kao argument protiv ulaska Hrvatske u EU pomenuo dugo sanjanu hrvatsku nezavisnost.

“Ova je zemlja hiljdu godina tražila nezavisnost. I posljednjih 20 godina ima tu nezavisnost. Izašli su iz propalog političkog eksperimenta koji se zvao Jugoslavija, a ako sada uđu u EU, naći će se u novom propalom političkom eksperimentu koji je spreman urušiti se iznutra. Ući će u novu Jugoslaviju”, zaključio je Farage.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedno od ključnih otvorenih pitanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine je uspostavljanje graničnih prijelaza. Kada Hrvatska uđe u Evropsku uniju, 2.000  kilometara granice s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom postat će spoljna granica Evropske unije. Novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak posjetila je zajednički granični prijelaz između Maljevca u Hrvatskoj i Velike Kladuše […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO