Birači očekuju bolje upravljanje Slovenijom

U Sloveniji se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori na kojima će milion i 700 hiljada birača izabrati 90 poslanika u parlamentu.

Odlukom o tome kojim strankama dati najviše glasova, Slovenci će odrediti i smjer djelovanja buduće vlade.

Birači očekuju uspješnije upravljanje zemljom, posebno u vrijeme produžene ekonomske krize, ali i rastućeg nepovjerenja javnosti prema politici uopšte. O tome, kao i o favoritima ovih izbora, javlja reporterka Al Jazeere iz Ljubljane Katarina Drlja.

Bio je veliko iznenađenje ovih parlamentarnih izbora i prema prvim anketama – pobjednik. U vrijeme vlade Janeza Janše – Gregor Virant je bio ministar za javnu upravu.

Prijateljski susreti

Ali, nisu mu strana ni pitanja važna za Sloveniju i regiju.

„Jako želimo da države zapadnog Balkana što prije postanu članice Evropske unije i spremni smo pri tome maksimalno pomoći“, kaže Virant.

On se u ovim posljednjim danima pred izbore – prema tim istim anketama – bori za treće mjesto.

Posljednji rezultati anketa pokazuju da je Janša na prvom mjestu, slijedi ga ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, a još je pitanje kome će pripasti treće mjesto, jer premijeru u odlasku Borutu Pahoru potpora jača.

A upravo su  za Pahorovog mandata poboljšani odnosi sa susjednom Hrvatskom. Prijateljski susreti sa Jadrankom Kosor, Pahoru su omogućili da danas u zasluge piše i dogovor oko graničnih pitanja.

„Mislim da bi taj sporazum mogao biti u više točki bolji za Sloveniju, ali je to sada nebitno. Dogovor je tu, ratificirale su ga obje strane, arbitraža je činjenica i sada moramo razmišljati u tom okviru“, kaže Virant.

Što se Piranskog zaljeva tiče…

„Mislim da ima Slovenija jake argumente da uvažava cjelovitost piranskog zaljeva i neposredan prilaz otvorenom moru“.

Sa druge strane Zoran Janković iz pozitivne Slovenije kazuje:

„Mislim da je potrebno pohvaliti oba premijera što su postigli taj sporazum koji ima moju apsolutnu potporu. A Piranski zaljev, mislim da je od svih koji ga koriste.“

Janković, sada ljubljanski gradonačelnik, nekada je bio prvi čovjek Mercatora – najboljeg susjeda na kojeg je oko bacio hrvatski Agrokor.

„Smatram da je to što Žiga Debeljak, predsjednik uprave Mercatora dogovara s upravom Agrokora dobro jer se razgovara o zaštiti zaposlenih, o zaštiti slovenske proizvodnje i o dodatnom svježem kapitalu koje bi dobio Agrokor od međunarodnih financijskih institucija koje bi spriječile da se financijski iscrpljuje preuzeta kompanija“, kazuje Janković.

Ali, ne zaboravljaju favoriti prvih izbora ni na slovenske neuspjehe u regiji…  Što je iza sebe ostavio građevinar SCT, a što prometna nesreća slovenske veleposlanice Nataše Vodušek. I dalje je otvoreno i pitanje štediša Ljubljanske banke.

Obećanje veleposlanicima

Janez Janša, ako je vjerovati anketama –  vodeći na izborima u Sloveniji, zbog obaveza u vrtlogu kampanje nije imao vremena za razgovor. Ali je sama kampanja odgovorila na pitanja o njegovim stavovima.

Države regije i za njega su jako bitne, zbog jačanja slovenskog gospodarstva putem investicija na tim tržištima.

Ali možda je glavno pitanje za Janšu ipak arbitražni sporazum s Hrvatskom. Nije tajna da je bio protiv njega, i da ga je svojevremeno komentirao kao za Sloveniju slab dogovor.

Unatoč tome, nedavno je veleposlanicima s kojima se susreo u okviru predizborne utrke obećao da će poštovati sve – pa i taj – međunarodni sporazum.

Izvor Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO