Nuklearna agencija optužuje Iran

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju tvrdi da je Iran nastavio aktivnosti na izradi nuklearne eksplozivne naprave (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču u svom najnovijem izvještaju jasno je dala na znanje svjetskoj javnosti kako je „ozbiljno zabrinuta“ zbog iranskog nuklearnog programa, javljaju austrijski mediji.

Isti izvor navodi da prema njenim „vjerodostojnim“ saznanjima taj program nije miroljubiv, nego je usmjeren prema razvoju nuklearnog oružja i vojnoj upotrebi.

„Naša saznanja ukazuju na to da je Iran provodio aktivnosti u cilju izrade nuklearne eksplozivne naprave“, pojasnio je u izvještaju šef  IAEA Yukia Amano. Ističe se da je riječ o aktivnostima „specifičnim za nuklearno oružje“.

Reakcije Irana

Izvještaj potvrđuje da je Iran nastavio s nuklearnim istraživanjima i nakon 2003. godine, od kada je, zbog međunarodnog pritiska istraživanje navodno zaustavljeno.

IAEA tvrdi da je Iran sve do prošle godine izvodio razne projekte i pokuse na izradi nuklearne eksplozivne naprave, a neke od aktivnosti je navodno nastavio.

Iran je odbacio izvještaj UN-ove agencije za atomsku energiju  kao “politički motiviran”. U njemu je Teheran optužen da pokušava proizvesti nuklearno oružje, objavila je poluslužbena iranska novinska agencija Fars.

“Izvještaj IAEA-e je neuravnotežen, neprofesionalan i politički motiviran”,izjavio je Ali Asghar Soltanieh, iranski izaslanik pri IAEA-i, navodi agencija.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi odbacio je sve optužbe o vojnom aspektu iranskog nuklearnog programa, istaknuvši da IAEA, koja već osam godina nadzire iranske nuklearne aktivnosti, nema nijedan ozbiljni dokaz.

Očekuje se da će SAD i njegovi saveznici iskoristiti izvještaj kako bi zatražili uvođenje još oštrijih sankcija protiv Irana zbog prikrivanja svojih nuklearnih aktivnosti i nesaradnje s inspektorima UN-a.

Zabrinutost Rusije

Rusija je kritizirala iznošenje informacija iz ovog izvještaja, rekavši da će to umanjiti nade za dijalog s Teheranom i sugerirajući kako je to usmjereno na smanjivanje šansi za diplomatsko rješenje.

“Imamo ozbiljne sumnje u opravdanost koraka kojima se otkriva sadržaj izvještaja široj javnosti, prije svega zato što su se upravo sada počeli pojavljivati izgledi za obnovu dijaloga između ‘seksteta’ međunarodnih posrednika i Teherana”, navelo je u saopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je istaklo kako mu je potrebno određeno vrijeme da prouči izvještaje i utvrdi da li ono sadrži nove dokaze o vojnim elementima u iranskom nuklearnom programu.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je Rusija odavno upoznala IAEA sa “svim potrebnim pojašnjenjima” o tom pitanju i da nedavni izvještaji ne sadrže ništa novo, prenosi Fena.

Kina nije javno komentirala izvještaj agencije UN-a, a agencija AP ocjenjuje da Peking najvjerovatnije čeka stav Washingtona i Moskve, pre nego što se izjasni.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine Hong Lei rekao je da njegova zemlja “proučava izvještaj” i ponovio je pozive na dijalog i saradnju.

Visoki američki dužnosnik izjavio je za Al Jazeeru da IAEA u izvještaju “ne tvrdi da je Iran nastavio puni program nuklearnog naoružanja, niti govori o napretku u toj djelatnosti. Međutim, jasno pokazuje da postoje zabrinjavajuće aktivnosti. “

“To, samo po sebi, dodatno izolira Iran u međunarodnoj zajednici. Mislim da Iran treba odgovoriti na vrlo ozbiljna pitanja postavljena u ovom izvještaju”, dodao je zvaničnik.

Izvor: Al Jazeera i agencije