Clinton: Odluka UNESCO-a neobjašnjiva

Hillary Clinton traži da se pitanje palestinskog statusa vrati za pregovarački stol (AFP)

Odobravanje preporuke da Palestina postane punopravna članica UNESCO-a “nejasno” je i “neobjašnjivo”, ocijenila je američka državna tajnica Hillary Clinton. 

Ona je zatražila je da se pitanje statusa Palestine vrati za pregovarački stol i nije isključila mogućnost da Sjedinjene Američke Države prekinu pomagati agenciju Ujedinjeih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu, čije je sjedište u Parizu.

„Prilično mi je nejasno i neobjašnjivo da postoje organi UN-a koji donose odluku o statusu neke države dok je njen zahtjev (o punopravnom članstvu u UN-u) u procesu pred Vijećem sigurnosti UN-a“, rekla je Clinton na konferenciji za novinare tokom posjete Dominikanskoj Republici, gdje učestvuje na ekonomskom forumu u Santo Domingu.

„Mislim da je to neuobičajeno“, dodala je.

Nove napetosti

Palestinci su u srijedu postigli prvu diplomatsku pobjedu u nastojanju da im se prizna država, kada je u UNESCO-u odobrena preporuka da Palestina postane punopravna članica te agencije UN-a. Palestinska kandidatura za punopravno članstvo u UNESCO-u će biti dostavljena Generalnoj skupštini krajem oktobra, na finanlno odobrenje 193 članice.

Američki ambasador u UNESCO-u David Killion izdao je saopćenje u kojiem traži da se svi priklone SAD-u u glasanju protiv članstva Palestine, dok je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland oštro kritizirala palestinski napor i želju.

„Ovo neće dovesti do stvaranja njihove države“, rekla je ona na konferenciji za novinare u Washingtonu. „To će otežati situaciju i izazvati nove napetosti.“

Prošlog mjeseca je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas formalno predao Vijeću sigurnosti UN-a zahtjev za punopravno članstvo, ignorirajući američke upozorenje da će uložiti veto, kao i prijetnje američkog Kongresa da će ograničiti američku pomoć Palestincima.

Palestinci imaju status posmatrača u UNESCO-u od 1974. U cilju da se dobije punopravno članstvo, države koje nisu članice UN-a mogu biti primljene u punopravno članstvo u UNESCO-u dvotrećinskom većinom u Generalnoj skupštini.

Kvartet u Briselu

Članstvo u UNESCO-u će omogućiti Palestincima da se prijave za klasifikaciju svog blaga i spomenika kulturne baštine.

Vlada SAD-a naglašava da Palestinci mogu dobiti državu samo kroz pregovore s Izraelom, koji je okupirao njihovu zemlju 1967.

Kvartet za bliski istok (SAD, UN, Rusija i EU) će se sastati u nedjelju u Briselu kako bi pokušao oživjeti mirovne napore.

Izvor: Agencije