Afganistan obilježava 10 godina američke invazije

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da će ova godina biti najkrvavija za afganistanske civile (AFP)
Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da će ova godina biti najkrvavija za afganistanske civile (AFP)

 

Afganistan obilježava desetu godišnjicu od početka američke invazije protiv talibana u toj zemlji, usred brojnih sigurnosnih izazova i pitanja šta će slijedeća decenija donijeti.

Ova godišnjica za neke Afganistance znači da je vrijeme da se razmisli o posljedicama koje je rat ostavio na ovu zemlju.

“Proveo sam godinu dana u gradu Kabulu tokom talibanskog režima. Oni su život učinili teškim jer su zabranjivali sve. Bili smo prisiljeni pobjeći iz zemlje i živjeti u Pakistanu”, kazao je Abdul Saboor, 30-godišnji kuhar iz Kabula, prenosi AFP.

“Bio sam veoma radostan kada je tamna era talibana završila u našoj zemlji“, dodao je.

Međutim, dan ranije, stotine Afganistanaca marširalo je kroz Kabul u znak protesta zbog okupacije SAD-a, tražeći trenutno povlačenje svih stranih snaga.

Oko 300 muškaraca i žena okupilo se u četvrtak s plakatima i transparentima optužujući Sjedinjene Američke Države za “masakriranje” civila, a afganistanski predsjednik Hamid Karzai je predstavljen kao marioneta Washingtona.

Karzai je postao predsjednik Afganistana u junu 2002. godine, sedam mjeseci nakon što su NATO snage uz podršku SAD-a ušle u Kabul, zbacivši talibane s vlasti. Karzai je 2005. i 2009. godine pod sumnjivim okolnostima pobijedio na izborima.

Svrgavanje talibana

Američka vojska je pokrenula rat kako bi svrgnuli talibansku vlast koja je skrivala lidera al-Qaide Osamu bin Ladena i kako bi uništila al-Qaidine kampove za obuku.

Od 7. oktobra 2001., američki vojni avioni lansirali su desetine krstarećih raketa i laserski vođenih bombi na strateške ciljeve u Kabulu i drugim afganistanskim gradovima.

Nakon toga je uslijedila kopnena akcija i talibanska vlast je svrgnuta u roku od nekoliko sedmica.

Talibanski borci su mirovali u afganistanskim i pakistanskim skrovištima sljedećih nekoliko godina, iscrpljeni invazijom NATO snaga.

Amerika se tada okrenula ratu u Iraku, ali se nasilje ponovo rasplamsalo 2007. i 2008., zbog čega su poslane nove trupe u borbu protiv talibana.

Civilne žrtve

Talibani sve češće preduzimaju ciljane napade protiv stranih snaga, kao i protiv afganistanske vojske i vlasti.

Međunarodne snage za podršku sigurnosti (ISAF), koje se bore pod vodstvom NATO-a, tvrde da pobjeđuju u borbi na afganistanskim ratištima.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da će ova godina biti najkrvavija za civile. Naime, od 1.462 civila poginulih u prvoj polovici ove godine, 80 posto je ubijeno od strane vojnika.

Predstavnici ISAF-a tvrde da čine sve što mogu kako bi se smanjile civilne žrtve.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO