Zbog sukoba na Filipinima izbjeglo 10.000 civila

Lijesove sa tijelima 19 filipinskih vojnika ubijenih u zasjedi MILF-a u Manili su dočekale ožalošćene porodice (EPA)

Desetak hiljada Filipinaca pobjeglo je iz svojih domova na jugu zemlje zbog najezde separatističke grupe, dan nakon što je državna avijacija bombardirala pobunjenička uporišta.

U prvim zračnim napadima u tom dijelu zemlje od 2008. godine poginulo je 35 ljudi, navodi se u vojnom saopćenju.

Šef filipinske civilne zaštite Adriano Fuego rekao je da je svaki sedmi stanovnik gradova Payaa, Alicie i Talusana na otoku Mindanao pobjegao sa svog ognjišta. Mještani su telefonom upozoreni da će pobunjenici Islamskog oslobodilačkog fronta Moro (MILF) napasti njihove gradove, te su mnogi odmah pobjegli.

Dan ranije filipinska avijacija izvela je zračni napad na selo u blizini  Payaa. Prema navodima vojske, ovdje su se nalazili pripadnici MILF-a, koji navodno više ne priznaju njegovo zapovjedništvo i sudjeluju u kriminalnim radnjama.

MILF, koji ima oko 12.000 boraca, prvobitno je tražio nezavisnu muslimansku državu na jugu Filipina, zemlje s pretežno katoličkim stanovništvom. Sada se bori za autonomiju.

Poziv na primirje

U sukobima pobunjenika i filipinske vojske od 1978. godine poginulo je 150.000 ljudi, a stotine hiljada su izbjegle.

Zračni napadi su bili prvo bombardiranje nekog MILF-ovog uporišta od 2008. godine, kada je filipinska vojska odgovorila na ubistva oko 400 ljudi širom otoka Mindanao.

Filipinski predsjednik Benigno Aquino je na konferenciji za novinare odbio pozive za „sveopći rat“ protiv pobunjenika i rekao da su intenzivne vojne i policijske akcije fokusirane samo na one odgovorne za krvoproliće.

On je kazao da je avijacija bombardirala Payao zbog zahtjeva stanovništva da uhapsi pobunjeničke borce.

„Naše snage su ih zapravo izolirale“, rekao je predsjednik.

 Aquino je pozvao vodstvo MILF-a da pokaže dobru volju i pomogne vlastima da uhapse „elemente koji su se oteli zakonu“ da bi se nastavili prekinuti mirovni pregovori.

Prema izvještaju filipinskog dnevnog lista Manila Bulletin, predstavnici regionalnih vlasti u autonomnoj pokrajini muslimanskog Mindanaa su pozvali stanovništvo da budu „trezveni i strpljivi i daju šansu miru“.

Abdusakur Tan, guverner okruga Sulu, kazao je da bi se situacija pogoršala u slučaju budućih zračnih napada na pobunjeničke ciljeve.

Izvori: Al Jazeera i agencije