Nova izraelska naselja na palestinskom teritoriju

Binyamin Netanyahu naredio je izgradnju 2.000 novih stambenih jedinica (EPA)

Izraelski premijer Binyamin Netanyahu naredio je izgradnju 2.000 novih stambenih jedinica, uglavnom u Istočnom Jerusalemu, području koje Palestinci smatraju glavnim gradom svoje buduće države.

Netanyahu je u utorak izjavio da će se naselja graditi na teritorijama za koja vjeruje da će u budućim mirovnim pregovorima pripasti Izraelu. Prema međunarodnom pravu, izraelska naselja izgrađena na okupiranim palestinskim teritorijama smatraju se ilegalnim.

Saeb Erakat, bivši glavni palestinski pregovarač, koji je također učestvovao u pregovorima u Oslu, rekao je da je najava o izgradnji novih kuća „politički motivirana“.

„Zemlja na kojoj će graditi naselja trebala bi biti zemlja palestinske države“, izjavio je on za Al Jazeeru

Dopisnica Al Jazeere iz Jerusalema Nicole Johnson rekla je da su Palestinci na najavu izraelskog premijera ljutito reagirali.

„Oni govore da je ovo ilegalno i da je to ucjena. Jako su uznemireni još jednom najavom o izgradnji naselja između Betlehema i Jerusalema“, kazala je naša novinarka.

Nastavak pregovora

Odluka o gradnji novih stambenih jedinica donijeta je na sastanku ministara kojim je predsjedavao Netanyahu, prenio je izraelski državni radio.

Izraelski zvaničnik, koji nije želio da se otkrije njegov identitet, rekao je da je nova izgradanja odgovor na napore Palestinske oslobodilačke organizacije da UN prizna palestinsku državu.

„Ne možete zahtijevati od izraelske javnosti da bude suzdržana kada palestinsko vodstvo nastavlja zatvarati vrata pred njima“, rekao je ovaj zvaničnik.

On je objasnio da se planira izgradnja 1.650 novih stambenih jedinica u Istočnom Jerusalemu, dok će se ostale graditi na području između dva ilegalna naselja na Zapadnoj obali, Efrata i Maale Adumima.

Palestinci se protive izraelskoj stambenoj gradnji u Istočnom Jerusalemu i zahtjevaju da se završe svi radovi na gradnji naselja prije nego mirovni pregovori opet počnu. S druge strane, Izrael odbija prihavati ovaj uslov za nastavak pregovora.

Ostale odluke

Izrael je također odlučio obustaviti finansiranje UN-ove Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) nakon što je prihvaćeno palestinsko članstvo.

Osim ove, izraelska vlada donijela je još jednu kontroverznu odluku, a to je zamrzavanje prijenosa poreznih prihoda koje Izrael duguje palestinskoj vlasti. Kako je navedeno u obrazloženju odluke, riječ je o kaznenoj mjeri zbog prihvatanja palestinskog članstva u UNESCO-u.

Naša novinarka je pojasnila da je takva odluka sporna, jer Izrael mjesečno prikuplja 100 miliona dolara na račun transfera novca Palestincima.

„Sada Izrael povlači taj novac, a to se dešava neposredno prije Bajrama, u vrijeme kada imaju mnogo troškova“, kazala je naša novinarka.

Saeb Erakat tvrdi da se radi o politici zastrašivanja i ucjene. „Novac koji su odlučili zadržati je palestinski novac. Ali mi nećemo pokleknuti. Nastavit ćemo s borbom za naša prava”, istaknuo je za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije