Clinton se povlači iz politike naredne godine

Clinton: Želi se vratiti pisanju i možda predavanju, te radu sa ženama i djevojkama diljem svijeta (EPA)

Američka državna tajnica Hillary Clinton objavila je u ponedjeljak da se kani posvetiti privatnom životu nakon isteka prvog mandata predsjednika Baracka Obame, rekavši kako je “sada vrijeme da uskoče drugi”.

“Dala sam doprinos. Zahvalna sam što sam imala priliku služiti, ali sad je vrijeme da uskoče drugi”, izjavila je Clinton za NBC News.

Također je naglasila da se neće kandidirati na predsjedničkim izborima 2016.

U intervjuu za NBC-jevu emisiju “Today” Clinton je na pitanje hoće li se ikad više kandidirati za predsjednicu, kratko rekla: “Neću, neću”.

Glasine o planovima

Popularnost predsjednika Baracka Obame pada, pa su se pojačale glasine da se Clinton vraća u predsjedničku politiku.

Takve su glasine, piše The Los Angeles Times na svojoj internetskoj stranici, već postale urbana legenda u koju svi vjeruju usprkos suprotnim dokazima. Postojala je i verzija glasine prema kojoj bi ona i potpredsjednik Joe Biden zamijenili radna mjesta u idućem Obaminu mandatu, kako bi Clinton dobila priliku za još jednu nacionalnu kampanju. Zašto bi itko želio sudjelovati u nacionalnoj kampanji za potpredsjednika, a već je poražen u utrci za glavnu ulogu, sasvim je nejasno, piše LA Times.

“Velika mi je čast što mogu služiti svojoj domovini”, rekla je Clinton. “Veoma sam staromodna. Osjećam da sam svoj doprinos dala. Trudila sam se najviše što sam mogla, ali sad želim isprobati neke druge stvari. Želim se vratiti pisanju i možda predavanju, radu sa ženama i djevojkama diljem svijeta.”

Ljudi će morati “pričekati da vide” što će Clinton iduće poduzeti, dodala je.

Clinton je već je prije jasno rekla da želi ostati državna tajnica do kraja Obamina sadašnjeg mandata te da će se tada povući iz politike. Vjeruje se da se ni predstojnik ureda predsjednika Bill Daley neće vratiti na to radno mjesto osvoji li Obama još jedan mandat.

Navodno je za odlazak bio spreman i ministar financija Timothy Geithner, ali su ga nagovorili da ostane još jednu godinu.

Kao član Kabineta sa najvišom pozicijom, državni tajnik je američki četvrti zvaničnik po ovlaštenjima nakon predsjednika – ispred njega su samo potpredsjednik SAD, predsjednik Predstavničkog doma i predsjednik Senata.

Prva bivša dama u kabinetu

Prema američkom zakonu, ostavka predsjednika je punovažna samo ukoliko je predsjednik pismeno podnese državnom tajniku.

Clinton je bila prva dama Sjedinjenih Država u vrijeme predsjedničkog mandata supruga Billa od 1993. do 2001.godine. Od 2001.do 2009. godine bila je senatorica iz New Yorka.

Funkciju državne tajnice obavlja od 2009.godine. U decembru 2008. ju je izabrani predsjednik Barack Obama nominirao za poziciju Državne tajnice na kojoj je naslijedila Condoleezzu Rice, 21. januara 2009., kada ju je Senat potvrdio glasanjem 94-2.  Tako je postala 67. državna tajnica SAD-a a prva bivša prva dama koja je imenovana u kabinet.

Izvori: Al Jazeera i agencije