Britanci odbacili referendum o EU

Cameron: Nije imao podršku čak 80 zastupnika iz svoje stranke koji su glasali protiv prijedloga (EPA)

Britanski parlament odbacio je poziv za nacionalni referendum o članstvu u Evropskoj uniji (EU), uprkos velikoj pobuni protiv premijera Davida Camerona, onih zastupnika koji žele isključenje iz EU.

Prijedlog su u ponedjeljak odbacili konzervativci, Liberalni demokrati i Radnička stranka, ali 111 parlamentaraca glasalo je za prijedlog, uz 483 protiv.

Najveća pobuna

Cameron je naredio članovima svoje stranke da glasaju protiv prijedloga, tvrdeći da Velika Britanija treba snažan glas u Evropi za zaštitu britanske trgovine i finansijskih interesa, dok čelnici eurozone pokušavaju prevazići dužničku krizu.

U onome što su neki stručnjaci nazvali najvećom pobunom tokom njegovog mandata, više od 80 zastupnika iz Cameronove Konzervativne stranke nije se složilo s njegovom naredbom da se glasa protiv referenduma.

Rasprava o tom pitanju potaknuta je peticijom, koju je potpisalo više od 100.000 ljudi, pozivajući na referendum o tome hoće li Velika Britanija ostati u EU, napustiti je, ili pregovarati o novom modelu odnosa.

Vlada je očekivala da će glatko pobijediti, jer čak i da je izgubila rezultat ne bi bio obavezujući za ministre.

Rasprava je ponovo razbuktala dugogodišnju raspravu o britanskoj ulozi u Evropi, koja je raskomadala konzervativce 1990-ih, a koju je Cameron očajnički nastojao ublažiti od kako je postao čelnik stranke prije šest godina.

Komšiji gori kuća

Uoči glasanja, Cameron je rekao da je dijelio s pobunjenicima „čežnju za temeljne reforme“ i obećao da „vrijeme za reforme dolazi“.

Insistirao je da je ostao „čvrsto predan“ u „vraćanju više ovlasti“ iz Brisela, ali što se zahtjeva za referendumom tiče, rekao je da je on, usred ekonomske krize, stigao u pogrešno vrijeme te da su britanski nacionalni interes dio EU.

„Kada gori kuća vaših susjeda, prvi impuls trebao bi biti da mu pomognete ugasiti je, ništa manji nego kad gasite vatru da ne dosegne vašu vlastitu kuću. To nije vrijeme za rasprave o odlascima“, kazao je Cameron u bučnom parlamentu.

Reporter Al Jazeere iz Londona Barnaby Phillips, kaže:

„Euroskeptični dio Konzervativne stranke krizu eurozone vidio je kao šansu da zakorači u popularno mišljenje protiv eurozone.“

Kritičari prijedloga dužničku krizu vide kao priliku da povrate ovlasti ili čak da napuste EU.

Sarkozyjev napad

Kirsty Hughes, politička analitičarka iz Oxford University Centre for International Studies, za Al Jazeeru kaže:

„Cameron je u dilemi po pitanju Evrope. S jedne strane, on želi biti dio Evrope, ali također želi povratiti ovlasti, jer Velika Britanija je oduvijek bila u samom srcu članstva Evrope.“

Cameronova evropska glavobolja dodatno je proširena zbog kritika iz Francuske.

Cameronov glasnogovornik nije zanijekao tvrdnje Nicolasa Sarkozyja, francuskog  predsjednika, koji je oštro napao Camerona na samitu EU u nedjelju.

Prema britanskim medijima, Sarkozy je Cameronu rekao:

„Vi ste izgubili dobru priliku da šutite. Muka nam je od Vašeg kritiziranja i savjetovanja nama šta da činimo. Rekli ste da mrzite euro. Niste se htjeli pridružiti (eurozoni), a sad se želite miješati u naše sastanke.“

Al Jazeerina reporterka Jacky Rowland iz Pariza kaže:

„Čini se da je predsjednik Sarkozy zauzeo manje diplomatski stav o prisustvu Velike Britanije na sastanku.“

Izvor: Al Jazeera i agencije