Turska uvela sankcije Siriji

Ahmet Davutoglu je rekao da Assadova vlada mora prestati koristiti silu prema građanima (AP)

Turska će prekinuti sve finansijske transakcije sa Sirijom i zamrznuti imovinu vlade Bashara Al-Assada nakon što je odlučila uvesti sankcije protiv svog bivšeg saveznika.

Ahmet Davutoglu, turski ministar vanjskih poslova, rekao je u Ankari u srijedu da je Assadova vlada došla „do kraja puta“, aludirajući na suzbijanje demonstracija od strane Assadove vlade.

Rekao je da će Turska blokirati dostavu oružja  i vojne opreme u Siriju.

„Svaki ispaljeni metak, svaka bombardovana džamija, eliminirala je legitimnost sirijskih vlasti i proširila jaz između nas“.

Davutoglu je izjavio da je Sirija „ušla u opak krug nasilja“, uprkos upozorenjima Turske.

„Sirija mora odmah prestati koristiti silu prema ljudima i vojne snage se odmah moraju povući iz gradova“, rekao je.

Dodao je da će  sporazum o Siriji biti suspendiran dok se ne uspostavi nova vlada.

„Dok se ne formira legitimna vlada koja je miroljubiva prema građanima, mehanizam Visokog nivoa strateške kooperacije je suspendiran“, kazao je Davutoglu

Ekonomski rat

Odluka Turske dolazi nakon što je Arapska liga uvela sankcije, koje je sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem opisao „ekonomskim ratom“ kojim je Sirija dobila pravo da koristi vlastitu stratešku poziciju da i sama nanese ekonomsku štetu.

Al Jazeerin reporter Hashem Ahelbarra javio je sa tursko-sirijske granice da je odluka da se uvedu sankcije „velik korak za tursku vladu“, kojim je Turska pokazala da je „sasvim izgubila povjerenje u režim u Damasku“.

„Sankcijama će biti izvršen dodatni pritisak na Siriju“, kazao je on, dodavši da su ranije Turska i Sirija imali snažne trgovinske veze, te mnoge planove za saradnju .

Ankara je saopćila da sankcije neće naškoditi turskom narodu i isključio mogućnost ukidanja struje i vode.  Također je rekao da će aviokompanija Turkish Airlines nastaviti letjeti u Damask.

U međuvremenu, Sirija je pustila na slobodu 912 ljudi zatvorenih jer su demonstrirali protiv Assada.

Odluka o sankcijama donesena je nakon što je Davutoglu u utorak rekao da je Turska spremna „na svaki scenarij“ u Siriji, ali isključio mogućnost vojne intervencije u toj zemlji.

Izvori : Al Jazeera i agencije