Aisha Gaddafi pozvala Libijce da ruše vladu

Aisha Gaddafi je tokom libijske revolucije davala podrška svom ocu (EPA)

Kćerka nekadašnjeg libijskog vođe Muammara Gaddafija, Aisha, pozvala je Libijce da svrgnu nove vladare u zemlji, čime je vjerovatno prekršila odredbe na osnovu kojih je dobila izbjeglički status u Alžiru, odakle je i uputila poruku, prenosi AP.

Aisha je u utorak, u audio poruci za sirijsku televiziju Al-Raid, pozvala na pobunu protiv ljudi koji su svrgnuli sa vlasti njenog oca, odnosno protiv vlade koja je “došla s NATO avionima”.

“Moj otac nije otišao, on je uvijek s nama”, oglasila se Aisha po isteku 40-dnevne žalosti za ocem.

“Ne zaboravite naređenja svog oca, koji vas je pozvao da se nastavite boriti, čak i kada više ne čujete njegov glas”, navela je ona.

Gaddafija, koji je bio libijski vođa 42 godine, 20. oktobra su ubili libijski pobunjenici, zajedno s njegovim sinom Muatassimom.

Upozorena u septembru

Kad je libijska prijestonica Tripoli pala u ruke pobunjenika, Aisha je s majkom i dvoje braće izbjegla u susjedni Alžir, podsjeća američka agencija.

Aisha je izjavom, navodi AP, prekršila obećanje alžirskim vlastima da ona i članovi njene porodice neće davati političke izjave, kako ne bi izgubili status humanitarnih izbjeglica.

Nakon slične izjave iz septembra, alžirski zvaničnici su je upozorili da bi mogla biti protjerana iz zemlje.

Alžirske vlasti su imale dobre odnose s Gaddafijem, a sada nastoje popraviti odnose s novim libijskim liderima, podsjetio je AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Libijski nomad koji ga je trebao provesti do granice s Nigerom uz cijenu od milion eura stupio je u kontakt s revolucionarnim borcima i odao lokaciju.

Published On 22 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO