Socijalista Hollande ide protiv Sarkozyja

Hollande: Glavni izazivač u narednoj izbornoj godini konzervativnom i nepopularnom Sarkozyju (EPA)

Francois Hollande uvjerljivo je pobijedio na izborima francuske socijalističke stranke za predsjedničkog kandidata.

On će pokušati smijeniti Nicolasa Sarkozyja sljedećeg aprila i vratiti socijaliste u Jelisejsku palatu prvi put u posljednjih sedamnaest godina.

S dvije trećine prebrojanih glasova u nedjelju navečer, Hollandova pobjeda u drugom krugu protiv Martine Aubry je uvjerljiva, s vodstvom od 56 posto glasova.

Aubry je, priznavši poraz, kazala: „Uložit ću svu svoju snagu i energiju da osiguram da on (Hollande) bude predsjednik Francuske za sedam mjeseci“.

Oštra borba

Hollande će biti glavni izazivač u narednoj izbornoj godini konzervativnom i nepopularnom Sarkozyju, za kojeg se vjeruje da će se kandidirati za drugi mandat.

Aubry i Hollande su bili na vrhu u prvom kolu izbora u glavnoj opozicionoj  stranci koji su održani prošle sedmice.

Kada su objavljeni rezultati, Aubry je rekla: “Srdačno čestitam Francoisu Hollandu, koji je uvjerljivo dobio. Njegova pobjeda je neupitna”.

Aubry, bivša ministrica rada koja je Francuzima dala 35-satnu radnu sedmicu, je vodila Hollanda za poziciju čelnika Socijalističke stranke.

Nedjeljno glasanje je bilo prvo glasanje u Francuskoj u stilu američkih izbora – bilo koji birač koji je rekao da podržava lijeve ideje mogao je glasati.

Al Jazeerin reporter iz Pariza Tim Friend kaže da socijalisti nisu dobili izbore u Francuskoj još od Francoisa Mitterranda u 1988.godini, tako da bi pobjeda  mogla biti politički trijumf za ljevičare.

Prošle nedjelje, više od očekivanih 2,66 miliona birača glasalo je u prvom krugu, koji je osvojio Hollande, 57-godišnji političar i bivši čelnik stranke, sa samo devet tačaka prednosti nad Aubry.

“Dobar znak”

Glasajući u jugozapadnom gradu Tulle, u ruralnoj  izbornoj jedinici, Hollande je predvidio još veći odziv, ocjenjujući to kao “dobar znak”.

Hollande je osvojio podršku od četiri kandidata poražena u prvom krugu, a u drugi je ušao kao favorit. Aubry (61), oslabljena u teško borbi, ga je ocijenila kao mekim centristom bez jačine da porazi Sarkozyja.

Glasajući u Lillesu, u kojem je gradonačelnica, Aubry je objavila:  “Pozivam sve Francuze da glasaju u skladu sa svojim uvjerenjima i srcem za istinske promjene“.

Aubry je također napala Hollandov manjak iskustva na izvršnim pozicijama.

Hollande se trudio da napad preokrene u svoju korist, optužujući Aubry da podriva jedinstvo stranke sugerirajući da mu njegov manjak poslovnog uspjeha olakšava kandidaturu čovjeka za promjene.

Politički analitičar Stephane Rozes rekao je za Al Jazeeru da, iako je francuska predsjednička utrka široko otvorena zbog odsustva bivšeg čelnika Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahna, koji je izbačen zbog optužbi za seksualno napastvovanje, ne bi bilo mudro za socijaliste da pretpostave da su izbori 6. maja 2012. faktički već odlučeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije