Ahmadinejad demantirao američke optužbe

Ahmadinejad tvrdi da SAD želi izazvati konflikt između Saudijske Arabije i Irana (EPA)

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad tvrdi da su Sjedinjene Američke Države izmislile da je Iran planirao ubistvo saudijskog ambasadora u Washingtonu da bi izazvale svađu Teherana i Rijada i odvratile pažnju od američkih ekonomskih problema.

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru u Teheranu, Ahmadinejad je rekao da se svi ljudi koji čuju ove navode „smiju“, ali je upozorio zvaničnike SAD-a da paze šta govore.

„Nismo zabrinuti što pružamo otpor … Administracija SAD-a jako griješi. Administracija SAD-a možda želi odvratiti pažnju od onoga što se događa u SAD-u“, rekao je, uz pomoć prevodioca, u intervjuu emitiranom uživo.

„Ekonomski problemi SAD-a su jako ozbiljni, a neće riješiti niti jedan problem optuživanjem Irana.“

Kategorički demant

Upitan da odlučno odgovori da li ima istine u američkim navodima, Ahmadinejad je rekao: „Mi kategorički demantiramo ovu optužbu“.

„Terorizam je za ljude … koji nemaju logike. Iranci su logični“, rekao je.

Prošle sedmice američke vlasti su navele da su dva Iranca umiješana u „zavjeru kojom upravljaju elementi iranske vlade“ da saudijski ambasador bude ubijen tokom velikog „terorističkog“ napada.

Američki državni odvjetnik, Eric Holder, je rekao da su u zavjeri sudjelovali elementi iranske vlade, te da je Iran „zamislio, sponzorirao i upravljao“ zavjerom.

Bez obzira na ozbiljnost navoda, Ahmadinejad je rekao da Teheran neće povesti istragu o ovom pitanju.

Nakon što mu je rečeno da je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima, Susan Rice, rekla šefu UN-a da postoje jaki dokazi koji povezuju Iran sa zavjerom, Ahmadinjead je nazvao UN i njegovo Vijeće sigurnosti nedemokratskim.

„Sigurnosnim vijećem dominira SAD, a SAD je već 30 godina protiv nas. UN zapravo nije UN jer Generalna skupština nije tijelo koje donosi odluke. U UN-u svime upravlja tijelo koje se sastoji od pet država“, rekao je.

Ahmadinejad je dodao da su američki navodi o „terorističkoj zavjeri“ zasnovani na lažnim dokazima koji bi izazvali konflikt između Saudijske Arabije i Irana te „konflikt i raskol“ u njegovoj zemlji.

„Komični“ argumenti

Geneive Abdo, iz Nacionalne mreže za sigurnost u Washingtonu, rekla je Al Jazeeri da je Ahmadinejadova tvrdnja da SAD pokušava izazvati regionalnu svađu slaba.

„Već mnogo godina postoji raskol između Irana i Saudijske Arabije, tako da je to bilo malo komično“, rekla je. „Mislim da je to bio vjerovatno jedan od njegovih najslabijih argumenata.“

Kasnije je iranski predsjednik rekao da Iran i SAD nisu u sukobu ali da je srž problema američko „miješanje“ u regionu.

Obraćajući se SAD-u, rekao je: „Svoje uplitanje zadržite za sebe“ – prije nego što je pojasnio da je Iran „uvijek poštovao američke ljude“.

„Volimo ih. Volimo Amerikance“, zaključio je.

Izvor: Al Jazeera