Vijeće sigurnosti oštro osudilo Iran

Iranski parlament odobrio mjere za protjerivanje britanskog ambasadora (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) najoštrije je osudilo upad iranskih demonstranata u britansku ambasadu u Teheranu i upozorilo Iran da mora da zaštiti diplomatsko osoblje u toj zemlji.

“Članice Vijeća sigurnosti najoštrije osuđuju napade na ambasadu u Teheranu, koji su rezultirali upadom u diplomatske i konzularne prostorije, i prouzrokovali veliku štetu“, saopćio je Jose Filipe  Cabra, ambasador Portugala, države koja u novembru predsjedava Vijećem sigurnosti.

Pozivajući se na Bečke konvencije o zaštiti diplomata, Vijeće sigurnosti je “pozvao iranske vlasti da zaštite diplomatsku i konzularnu svojinu i osoblje i u tom pogledu u potpunosti poštuju svoje međunarodne obaveze”, prenosi AFP.

Reakcija policije
    
Upad u ambasadu u Teheranu, koji je okončan nakon nekoliko sati intervencijom policije, dogodio se tokom protesta više stotina demonstranata zbog najnovijih sankcija koje je Britanija prošle nedjelje odlučila da uvede Iranu, zbog njegovog spornog nuklearnog programa, prenijela je Fena.
    
Reuters je javioo, pozivajući se na neimenovani britanski izvor, da diplomate, tokom upada u ambasadu, nisu bile uzete za taoce i zahvalio iranskoj policiji na intervenciji.

Iranski demonstranti upali su u zgradu Britanske ambasade u Teheranu, gdje su razbili prozore i spalili britansku zastavu u znak protesta protiv sankcija koje je nametnula Velika Britanija, prikazala je uživo iranska televizija.

London je oštro osudio upad u britansku ambasadu u Teheranu, javio je Tanjug. 

“Izvjestan broj demonstranata upao je u našu ambasadu i uništio našu imovinu… Ljuti smo zbog toga. To je potpuno neprihvatljivo i mi to osuđujemo”, saopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Zaštita diplomata

U saopćenju se, pored toga, ističe da Iran, prema međunarodnom pravu, ima nedvosmislenu dužnost da štiti diplomate i ambasade na svojoj teritoriji.

“Očekujemo da hitno reagiraju (iranske vlasti) kako bi situaciju stavile pod kontrolu i postarale se za bezbjednost našeg osoblja i naše imovine”, navodi se u saopćenju.

U međuvremenu, iranska policija počela je raščišćavati ulicu ispred ambasade, pozivajući demonstrante da se raziđu, javio je Reuters.

Demonstracije u iranskoj prijestolnici organizirane su dan pošto je Vijeće iranske Revolucionarne garde odobrilo zakon kojim se traži da britanski ambasador bude protjeran u roku od dvije nedjelje, a odnosi dvije zemlje svedu na nivo otpravnika poslova.

Iranske vlasti su se na ovaj korak odlučile pošto se Britanija prošle nedjelje pridružila SAD i Kanadi u uvođenju dodatnih sankcija za Iran i naložila prestanak svih kontakata između finansijskih sektora Londona i Teherana.

Demonstranti su bacali molotovljeve koktele, a jedan je skinuo sliku kraljice Elisabeth koju je pronašao u zgradi, prikazala je televizija.

Poluslužbena novinska agencija Mehr javila je da su demonstranti spustili britansku zastavu, spalili je i postavili iransku zastavu umjesto nje.

Incident je uslijedio nakon što je Velika Britanija nametnula nove sankcije protiv Irana prošle sedmice, zbog iranskog nuklearnog programa.

London je zabranio svim britanskim finansijskim institucijama posao s iranskim kolegama, uključujući i Centralnu banku Irana, kao dio novog vala sankcija zapadnih zemalja.

Ostvareno upozorenje

Iransko Vijeće čuvara odobrilo je prijedlog zakona kojim se unazađuju veze ove države s Velikom Britanijom, jedan dan nakon što je iranski parlament odobrio mjere kojima vlada te države može protjerati britanskog ambasadora u znak odmazde za sankcije.

U parlamentu u Teheranu u nedjelju jedan zastupnik je upozorio da ljutnja Iranaca može izazvati napad na britansku ambasadu, kao što su to učinili američkoj misiji 1979. godine.

Izvor: Agencije