UN: Sirijske snage počinile zločine

Al-Moallem osudio sankcije Arapske lige (EPA)

Istražna komisija Ujedinjenih naroda za Siriju saopćila je danas da su sirijska vojska i snage sigurnosti počinile zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistva, mučenje i silovanje, za koje odgovornost snosi vlada predsjednika Bashara al-Assada.

Tročlani panel, koji je intervjuirao 223 žrtve i svjedoka nasilja u Siriji, uključujući vojne dezertere, pozvao je Damask da prekine sa “krupnim kršenjima ljudskih prava”, oslobodi osobe zatvorene prilikom masovnih hapšenja i omogući pristup medijima, humanitarnim radnicima i posmatračima.

Sirija je “odgovorna za nezakonite postupke, uključujući zločine protiv čovječnosti, koje su počinile njena vojska i snage sigurnosti”, navodi se u izvještaju na 39 strana koji je ova komisija podnijela Odboru UN za ljudska prava, javio je Reuters.

“Komisija stoga vjeruje da su naredbe da se puca i na druge načine muče civili proistekli iz mjera i direktiva izdanih na najvišim nivoima oružanih snaga i vlade”, saopćio je tim, koji predvodi brazilski stručnjak Paulo Pinheiro.

Komisija je pozvalo Siriju da prekine teška kršenja ljudskih prava, oslobodi zatvorenike privedene tijekom masovnih protesta te dopusti medijima i humanitarnim djelatnicima i promatračima slobodno kretanje zemljom.

Al-Moallem optužuje

Više od 3.500 ljudi ubijeno je u nasilju od marta kada su počeli antivladini protesti, navodi UN. Aktivisti procjenjuju da je 30.000 osoba uhapšeno.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo je donijeti rezoluciju protiv Sirije, ali su Kina i Rusija u oktobru uložile veto na nju. Arapska liga je prihvatila sankcije protiv sirijskog režima.

Sirijski vanjskih inostranih poslova Walid el-Moallem je osudio sankcije arapske lige kao pokušaj da se „internacionalizira” sirijska kriza.

Sirijska televizija je prenijela da je glasanje Arapske lige protiv jedne svoje članice „mjera bez presedana”. To je prvi put da je Arapska liga uvela sankcije tog obima nekoj svojoj članici.

Šef diplomatije Sirije optužio je jučer Arapsku ligu da se udaljila od “duha i slova”, te podsjetio da je dobiveno odobrenje sirijske strane nad protokolom arapske promatračke misije u Siriji, te da se Sirija usprotivila samo nekim tačkama protokola koje se odnose i zadiru u nacionalni suverenitet zemlje.

Iz Kaira nismo dobili odgovor, rekao je al-Moallem, napominjući da je Arapska liga odmah počela s ultimatumom i diktatom.

Prorežimski skup

Istovremeno, u Damasku je desetine hiljada Sirijaca demonstriralo protiv odluke Arapske lige da uvede oštre sankcije režimu predsjednika Bashara al-Assada.

Demonstranti su mahali sirijskim zastavama i nosili ogromne portrete predsjednika Assada dok su pjevali nacionalističke pjesme na centralnom trgu u Damasku, prenosi Tanjug.

“Narod hoće Bashara al-Assada, mi smo tvoj narod, Bashare”, pjevali su demonstranti, javio je dopisnik AFP-a.

Sirijska državna televizija je emitirala snimke prorežimskog skupa i napala Arapsku ligu, opisujući je kao „instrument za sprovođenje zapadnog i američkog plana protiv Sirije”.

Sankcije, koje su izglasane u nedjelju, dok su u zemlji ubijene 23 osobe antivladinih demonstranata, pogodit će „sve Sirijce”, prenijela je državna televizija, a list vladajuće Baath partije navodi da „Arapska liga kažnjava sirijski narod zbog njihovih stavova”.

Sankcije predviđaju prekid trgovinskih veza sa ovom bliskoistočnom zemljom i zamrzavanje njenih sredstava.

Arapska liga je sa 19 glasova od ukupno 22 člana organizacije usvojila zabranu putovanja sirijskih rukovodilaca u zemlje lige, zamrzavanje imovina članova vlade predsjednika Bashara al-Assada, obustavljanje poslovanja sa Sirijskom centralnom bankom i prekid investiranja u Siriju.

Ova organizacija je ranije suspendirala članstvo Sirije u njoj.

Izvor: Agencije