Počelo prijevremeno glasanje u Sloveniji

Lideri najjačih političkih stranaka su se sučelili u TV debati (Pixsell)

U sjedištima općinskih izbornih komisija u Sloveniji od utorka ujutro u devet sati svoj glas na prijevremenim parlamentarnim izborima mogu dati birači koji će u nedjelju, 4. decembra, na dan izbora, biti van mjesta stalnog prebivališta.

Prijevremeno glasanje za takve birače trajat će u utorak, srijedu i četvrtak od devet do sedamnaest sati.

Prijevremeno glasanje na izborima koristi obično oko 1 posto od približno 1,6 miliona birača.

Slovenci u nedjelju na izborima biraju novi parlament sa devedeset zastupnika, prenosi Fena.

Od rezultata izbora ovisit će i sastav buduće vlade, od koje se očekuju brži odgovori na izazove ekonomske krize.

Vladi aktuelnog premijera Boruta Pahora parlament je u septembru, godinu dana prije isteka četverogodišnjeg mandata, izglasao nepovjerenje, nakon čega su raspisani parlamentarni izbori.

Predizborne ankete više izgleda za sastavljanje nove vlade daju dosadašnjoj opozicionoj desnici, na čelu s bivšim premijerom Janezom Janšom.

Slovenski analitičari upozoravaju da će zadnjih nekoliko dana kampanje, koja traje do petka u ponoć, presudno utjecati na konačan rezultat, na osnovu kojeg će predsjednik države Danilo Türk odlučiti kome dodijeliti mandat za sastav nove vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što je Vlada Boruta Pahora izgubila povjerenje u parlamentu, u Sloveniji će četvrtog decembra biti održani parlamentarni izbori. Istraživanja govore da šefu opozicije Janezu Janši, rejting pada. U samo nekoliko sedmica na slovenačkoj političkoj sceni dogodile su se prilične promjene. Građani daju prednost nedavno osnovanim listama u odnosu na velike stranke pa je rezultat […]

Published On 11 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO