Drugi dan egipatskih izbora protiče mirno

Nezavisni američki posmatrači ocijenili su da su egipatski parlamentarni izbori „zasada pozitivini“, sa vrlo malo kršenja izbornih procedura.

Novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić iz Kaira kaže da je izlaznost birača prvog dana iznendila sve, te da su i drugog dana izbora u zemlji zabilježeni redovi i gužve, ali da sve protiče u miru i redu.

„Na osnovu svega, postavlja se pitanja ima li smisla dalje okupljanje na trgu Tahrir“, rekao je naš reporter.

Zahtjevi demonstranata

Međutim, Mona Ezzat iz koalicije Revolucija se nastavlja, sastavljenoj uglavnom od stranaka nastalih poslije pada egiptaskog predsjednika Hosnija Mubaraka, kaže da demonstranti sa trga Tahrir imaju određene zahtjeve od kojih ne odustaju.

„Prije svega izvođenje pred sud odgovornih za poginule i ranjene u protestima i materijalna nadoknada za porodice žrtava, te formiranje vlade nacionalnog spasa. Oni žele Mohameda ElBaradeija na čelu vlade. Na te zahtjeve još niko nije odogovorio i oni ostaju na trgu”, rekla je Ezzat.

Selefijska partija al-Nour, koja je u doba predsjednika Hosnija Mubaraka bila marginalizirana, danas broji više od 100.000 članova i 150 kancelarija širom zemlje.

Zalažu se za teokratsku državu i šerijatsko pravo, a na ovim izborima očekuju da osvoje 10 do 15 posto mjesta u Parlamentu.

“Moja očekivanja od ovih izbora su da će naše učešće i u donjem i u gornjem domu biti između deset i 15 posto. Ukoliko, naprimjer, uzmemo donji dom koji ima 498 mjesta, vjerujem da će naša partija al-Nour imati između 70 i 75 mjesta”, rekao je Emad Abdel Ghafour, lider ove stranke.

Kako kaže naš novinar, selefijske partije najviše birača imaju među siromašnim Egipćanima, kojima su tokom predizborne kampanje nudili hranu i odjeću.

Oporavak berze

Poslije mnogobrojnih padova, prvi dan izbora utjecao je i na oporavak egipatske berze. Od početka revolucije u januaru berzanski trgovci izgubili su 150 milijardi egipatskih funti, međutim, drugog dana parlamentarnih izbora, stvari se vraćaju u normalu te su berzanski trgovci u jednom danu vratili sedam milijardi.

“Svaki put kada indeksi porastu pet posto, to za berzu znači povrat kapitala u milijardama, tako da su izbori imali pozitivan efekat na ponovono uspostavljanje povjerenja investitora. Danas su počeli da inevestiraju u pojedine dionice i njihove cijene rastu”, izjavila je Hanan Ramsis iz egipatske berze.

Izborni proces u Egiptu je kompliciran i dug, tako da će konačni rezultati za donji dom biti poznati tek 13. januara.

Međutim, kako kaže naš novinar, čini se da će parlamentarni izbori biti preokret za budućnost ove zemlje u kojoj će, uz vojsku, mnogo više utjecaja imati i poslanici koje je narod izabrao.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Birališta na prvim izborima poslije Mubaraka otvorena prekovremeno, izvještava reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Published On 28 Nov 2011

Brojna birališta u Egiptu ostat će otvorena do 21 sat zbog velikog interesovanja građana za  prve parlamentarne izbore nakon okončanja tridesetogodišnje vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka. Pravo glasa ima 17,5  miliona građana, a za donji  dom parlamenta kandidiralo se gotovo 4.000 kandidata. „Veliki broj građana, iako su ranije imali biračko pravo, danas je prvi put izašao […]

Published On 28 Nov 2011

Novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić, koji se javio iz Kaira, kaže da je veliki broj građana danas glasao te da vlada veliko interesovanje Egipćana za ove izbore. Neka biračka mjesta će ostati otvorena do 21 sat kako bi glasali oni koji nisu stigli. “Koliki značaj Egipćani pridaju ovim parlamentarnim izborima i koliko misle da su […]

Published On 28 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO