Pakistan bijesan zbog NATO napada

Pakistanski premijer i vojni čelnici prisustvovali su pogrebu poginulih vojnika u Pešavaru u nedjelju (Reuters)

Pakistan  je „bijesan“ zbog zračnog napada NATO-a na pakistanski vojni punkt u subotu u kojem je poginulo 25 vojnika, rekla je pakistanska ministrica vanjskih poslova Hina Rabbani Khar američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton.

U telefonskom razgovoru u nedjelju ujutro, Khar je rekla da širom Pakistana „prevladava duboki osjećaj bijesa“ i da su ovakvi napadi „sasvim neprihvatljivi“.

„Oni pokazuju potpuno nepoštovanje međunarodnih zakona i ljudskih života i potpuno krše pakistanski suverenitet“, rekla je Khar.

Khar je rekla da ovaj napad „šteti poboljšanju odnosa dvaju zemalja“ i tjera Pakistan da ponovo razmotri „pravila igre“.

U subotu, službeni Washington je saopćio da je Clinton izrazila žaljenje zbog incidenta i obećao da će Sjedinjene Američke Države sarađivati s Pakistanom tokom istrage NATO-a.

Glasnogovornik NATO-a potvrdio je da je paljba iz helikoptera „vrlo vjerovatno“ izazvala pogibiju vojnika. U napadu je također ranjeno 12 vojnika.

Oštre reakcije

Khar je ranije pozvala Camerona Muntera, ambasadora SAD-a u Islamabadu, „da uloži najjaču moguću žalbu“ zbog napada.

Pakistanski premijer Yousuf Raza Gilani, koji je u subotu  izjavio da „nikome nećemo dozvoliti da napada našu zemlju“ i sazvao hitan sastanak vojnih čelnika, u nedjelju je prisustvovao pogrebu vojnika.

Glasnogovornik misije NATO-a u Afganistanu potvrdio je kako je „vrlo vjerovatno“ da je paljba iz savezničkih helikoptera usmrtila i ranila pakistanske vojnike.

Nakon napada na kontrolni punkt u oblasti Mohmand u blizini granice s Afganistanom, pakistanska vlada dala je vojnicima SAD-a 15 dana da napuste zračnu bazu Šemsi u provinciji Balučistan i zatvorila granicu, čime je onemogućen prijevoz namirnica i drugih potrepština za NATO-ve vojnike u Afganistanu.

Kako izvještava dopisnik Al Jazeere iz Islamabada Imtiyaz Tyab, Pakistan sumnja da je baza  Šemsi bila jedno od skladišta kontroverznih američkih bespilotnih letjelica.

Zvanični Islamabad se protivi povećanom broju napada bespilotnih letjelica na naoružane grupe u posljednjih nekoliko godina, u kojima u pograničnim područjima gine više civila nego vojnika.

Nakon napada na kontrolni punkt, komandir misije NATO-a u Afganistanu John R. Allen rekao je: „Ovom incidentu lično ću posvetiti pažnju i obavezujem se da ću ga detaljno istražiti da bi se utvrdile činjenice. Izražavam svoje duboko saučešće porodicama i voljenima članova Pakistanskih snaga sigurnosti koji su poginuli ili ranjeni“.

Izvori: Al Jazeera i agencije