Većina Nijemaca za zabranu NPD-a

NPD je finansijski riuiniran, broj članova opada (EPA)

Većina Nijemaca, njih 77 posto, izjasnila se za zabranu ekstremno-desne Nacionaldemokratske partije (NPD), koja u svojim redovima okuplja i neoanciste, pokazao je politički baromertar televizije ZDF.

Dok je 77 posto Nijemaca mišljenja da NPD treba zabraniti, 19 posto njih je protiv zabrane ove stranke, koju je godinama vodio bivši oficir Bundesvera Udo Voight, a sada mladi Holger Apfel, čovjek verbalnih ispada, za koga se, također, kaže da je dobar taktičar i da umije dobro “upakirati” rasizam i mržnju prema demokratiji, tako da se odmah ne može otkriti šta je “unutra”.

Kakva je politička sudbina NPD-a i njenog novizabranog šefa Apfela pitanje je o kome će možda Savezni ustavni sud donijeti odluku, pošto iz redova i vlasti i opozicije stižu zahtjevi za ponovno pokretanje sudskog postupka zabrane ove stranke.

Poslije otkrića neonacističke grupe Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), odogovorne za smrt deset ljudi, među kojima su bili osmero Turaka, jedan Grk i jedna njemačka policajka, političari iz redova i vlasti i opozicije su zatražili ponovno pokretanje postupka zabrane NPD-a, partije koju je upravo preuzela “nova garda”, s Apfelom na čelu.

Novi šef NPD-a zna nastupati radikalno i to mu je obezbijedilo podršku među drugovima.

“Briga za čovjeka”

Apfel se rado pokazuje kao pordični čovjek i otac troje dece i pokazuje “brigu” za “malog čovjeka”.

Njegov kurs će biti ozbiljni radikalizam, a njegovi planovi su da od NPD-a napravi “narodu i domovini vjernu partiju”, koja će se ograničiti od “briselskih fanatika globalizacije”.

NPD je, međutim, finansijski riuiniran, broj članova opada, a poslije otkrića neonacističke grupe, koja je sijala smrt u ovoj deceniji među strancima u Njemačkoj, političke partije traže ponovno pokretanje postupka zabrane pred Saveznim ustavnim sudom u Karlsrueu.

“Njemački Savezni ustavni sud u Karlsrueu mora promijeniti mišljenje”, zahtijevao je ovih dana bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herman, tražeći ponovno pokretanje postupka zabrane NPD-a, koji je u vrijeme kancelara Gerharda Schrödera, iz formalnih razloga, propao pred tim sudom.

Izvor: Agencije