Saif al-Islam u zatvoru odao da mu je brat Khamis živ

Arhivski snimak libijske TV prikazuje Khamisa Gaddafija u avgustu ove godine (EPA)
Arhivski snimak libijske TV prikazuje Khamisa Gaddafija u avgustu ove godine (EPA)

Saif al Islam Gaddafi odao je tokom saslušanja da je njegov brat Khamis živ nakon čega su nove libijske vlasti pokrenule potjeru za njim, saopštio je neimenovani zvaničnik libijskog Nacionalnog prelaznog vijeća.

Khamis Gaddafi se navodno krije stotinak kilometara južno od Tripolija, a on je u više navrata proglašavan mrtvim, prenose agencije.

Predstavnici novih vlasti tvrde da je Khamis opkoljen u Terhouni i da je njegovo hapšenje pitanje vremena.

Najmlađi sin

Potjera je započela nakon što je Saif al Islam Gadafi u zatvoru priznao da mu je brat živ.

Njegovo priznanje je također dovelo i do hapšenja bivšeg šefa obavještajne agencije Abdullaha al-Senussija, još jedne ključne figure Gaddafijevog režima.

Khamis Gaddafi je sedmi i najmlađi sin Muammara Gaddafija i vojni komandant Khamis brigade u sklopu libijske vojske.

Gaddafi je za vrijeme sukoba u Libiji bio važna meta opozicionih snaga.

Njegova smrt je bila česta tema špekulacija, zbog čega je nekoliko puta proglašavan mrtvim.

Siaf al islam je optužen zločine protiv čovječnosti pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Gaddafijev je otac ubijen je prije mjesec dana, nakon što je bio zarobljen u svom rodnom gradu Sirtu. Stanovnici su u automobilima slavili ovu vijest.

Sudbina Saif al-Islama, kome Libijci žele suditi u domovini, bit će rani test autoriteta nove vlasti.

Premlaćivanje, mučenje i okrutna smrt bivšeg lidera Gaddafije u pritvoru pobunjeničkih boraca predstavlja sramotu za prijelaznu vladu. Dužnosnici u Tripoliju tvrde da će slučaj Gaddafijevog sina odlučnije voditi.

Saif al-Islam, koji je nekada važio za reformatora koji želi približiti Libiju Zapadu, a kojeg sada Haški sud sumnjiči za ratne zločine protiv pobunjenika, skrivao u pustinji još od pada Bani Valida, u blizini Tripolija, u oktobru.

Ministar pravde Mohammad Alagy rekao je da koordinira s Međunarodnim sudom pravde kako bi se postarali da svako rješenje u vezi sa hapšenjem Saif al-Islama bude u skladu sa zakonom.

Međunarodni posmatrači

On je rekao za Al Jazeeru: “Mi Libijci se ne protivimo da međunarodni posmatrači prate sudske postupke koji će se voditi protiv istaknutih figura bivšeg režima.”

Drugi libijski dužnosnici rekli su da će se u Libiji prvo suditi za ubistva, represiju i javnu krađu javnih dobara tokom četiri decenije Gaddafijeve vlasti.

Nakon toga, Međunarodni sud ga može teretiti zbog navodnih naredbi za ubijanje nenaoružanih demonstranata nakon pobune u februaru.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Donosimo vam prve snimke Saifa al Islama u avionu nakon hapšenja.Sin svrgnutog Libijskog vođe Muamera el Gadafija uhapšen je danas pri pokušaju bijega u Niger.Kažu da je dobrog zdravstvenog stanja. Iz Haga stiže glavni tužilac da se dogovori o mjestu i načinu suđenja.Libijske vlasti smatraju da bi se u zemlji mogao suočiti i sa smrtnom […]

Libijski nomad koji ga je trebao provesti do granice s Nigerom uz cijenu od milion eura stupio je u kontakt s revolucionarnim borcima i odao lokaciju.

22 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO