Vlada Bahreina koristila “pretjeranu silu”

Izvještaj će ocijeniti da li je vlada Bahreina povrijedila ljudska prava tokom februarskih protesta (EPA)

 

Dok su sukobi u Bahreinu u toku, objavljen je izvještaj o vladinom kršenju ljudskih prava za vrijeme slamanja demonstracija u februaru.

Izvještaj o sukobima u Bahreinu kaže da – nema dokaza o ulozi Irana u nemirima.

Izvještaj navodi da je vlada koristila “pretjeranu silu” tokom obračuna, te preporučuje reviziju kazni koju daju državni sudovi.

Ranije, bahreinska policija sukobila se sa demonstrantima, bacajući suzavce i pretresajući poljske bolnice, samo nekoliko sati prije objavljivanja izvještaja o vladinom sukobu sa demonstrantima koji je počeo u februaru.

Sukobi se dešavaju u A'Aliju, nekih 30 kilometara južno od glavnog grada Maname, nakon što su zvaničnici navodno izgurali jednog vozača sa ceste.

„Policija je koristila suzavac i zvučne bombe protiv demonstranata“, rekao je reporter Al Jazeere Gregg Carlstrom.

“Demonstracije su počele nakon što je policija navodno izgurala nekog čovjeka sa ceste, zbog čega je udario u kuću i poginuo“, rekao je Carlstrom.

Sistematska politika

Također je prenio da je policija uhapsila nekoliko ljudi.

Vlada Bahreina priznala je da su snage bezbjednosti upotrijebile prekomjernu silu, zauzdavajući višemjesečne proteste kada je ubijeno više od 30, a ranjeno stotine osoba.

Lideri opozicije pozivaju da se protesti poklope sa izdavanjem izvještaja.

Mnogi smatraju da izvještaj neće dovesti do političkog pomirenja ukoliko krivica ne padne na više zvaničnike i ako ga vlada ne prihvati sa nekim većim ustupkom, poput opće amnestije.

Objavu izvještaja o istrazi je tražio kralj Hamad, kako bi se utvrdilo da li je bilo nedoličnog ponašanja vlasti tokom slamanja demonstracija.

Nezavisnu istražnu komisiju čini šest stranih međunarodno priznatih pravnih stručnjaka, a predsjedava joj Amerikanac egipatskog porijekla koji je vodio istrage Ujedinjenih naroda o kršenju ljudskih prava na Balkanu, Afganistanu i Libiji.

“Prvi put u historiji arapskog i muslimanskog svijeta jedna zemlja je odlučila osnovati komitet koji nije pod kontrolom i kojeg ne čine vladini zvaničnici kako bi napravila nezavisnu procjenu i istražila određene događaje, što bi moglo rezultirati optužnicama protiv onih koji su prekršili zakon“, izjavio je prof. Cherif Bassiouni, šef Nezavisne komisije.

Vlada želi iskoristiti izvještaj da popravi vlastiti imidž, ali mnogi smatraju da je ovom komisijom bahreinski kralj izuzetno riskirao svoju budućnost.

Nakon više mjeseci restrikcija, novinari su nedavno ponovno dobrodošli u zemlju, a vlada je najavila da će svi oblici mučenja biti ilegalni, a mjere kažnjavanja mnogo strožije. 

Predsjednik Bahreinskog centra za ljudska prava Nabeel Rajab pohvalio je ovaj vladin potez, ali vjeruje da će izvještaj utjecati samo na mali broj beznačajnih meta. 

Kritičari govore kako mnogi stanovnici Bahreina ne vjeruju zvaničnom izvještaju zbog izjave koju je u avgustu dao predsjednik komisije, egipatski sudija Cherif Bassiouni.

Rekao je kako “nema dokaza o stalnom mučenju u Bahreinu”. Ranije ovog mjeseca je za egipatski dnevni list Al-Masry Al-Youm rekao kako je to ustvari bila “sistematska politika”. 

Očekuje se da će se kralj Hamad obratiti naciji nakon objavljivanja izvještaja.

Sredinom februara, bahreinski šiiti počeli su protestvovati, zahtijevajući reforme. Smatraju da su diskriminirani od strane vlasti u kojoj prevladavaju suniti.

Vlada je proteste nasilno suzbila.

Istražitelji komisije su više od pet mjeseci analizirali nekoliko hiljada pojedinačnih pritužbi zbog zlostavljanja.

Saslušali su više od 8.000 svjedoka krvavog obračuna.

Oštre kritike

Vlasti očekuju da će im komisija uputiti oštre kritike zbog načina obuzdavanja protesta.

„To će biti teško štivo. Ali spremni smo da prihvatimo izvještaj pa kakav god bio“, rekao je šeik Abdel Aziz Bin Mubarak Al Khalifa, zvaničnik Ministarstva informiranja.

No, lideri šitske opozicije su od samog početka skeptični kada je u pitanju rad komisije.

„Imali smo problem sa komisijom jer je imenovana na osnovu kraljevog dekreta a svoje izvještaje će podnijeti samom kralju. Tijelo koje bi moglo biti imenovano za implementaciju izvještaja moglo bi biti isto tijelo koje je kršilo zakone. Više bismo voljeli da to uradi komisija koju će imenovati UN“, izjavio je šeik Salman, lider opozicione grupe WEFAQ.

Bahreinski dječak od 14 godina je umro nakon što je pogođen suzavcem tokom sukoba između protuvladinih demonstranata i snaga sigurnosti, saopšćla je glavna opoziciona šiitska grupacija al-Wefaq.

Aktivisti su okrivili policiju za smrt Ali Jawada Ahmada, koji je bio među demonstrantima u bahreinskom naftnom središtu Sitra. Policijski dužnosnik je izjavio državnoj agenciji BNA da je incident pod istragom, bez objašnjenja kako je dječak stradao.

U međuvremenu kralj Bahreina se ispričao, demnostrantima je dopušteno vratiti se na proteste, a policija je znatno opreznija u obavljanju svog posla. 

No ove geste ne mogu nadoknaditi ljudske žrtve. Narod Bahreina tako čeka da vidi hoće li ovaj izvještaj okončati nasilje u zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije