Noriega će biti izručen Panami

Od 1983. do 1989. godine, Noriega je Panamom vladao čeličnom šakom (EPA)

Francuski apelacioni sud danas je donio konačnu odluku da bivši diktator Paname Manuel Noriega bude izručen svojoj matičnoj državi, gdje će služiti kazne od po 20 godina zatvora zbog kršenja ljudskih prava.

Sud je ranije ove godine odobrio izručenje Noriege, koji je bio „de facto“ vladar Paname 1980-ih godina prije nego što je svrgnut s vlasti u invaziji koju su predvodile Sjedinjene Američke Države.

No, konačna odluka o ekstradiciji odgođena zbog zakonske procedure.

Noriegin advokat Olivier Metzner rekao je danas da panamske vlasti sada trebaju poslati vojni avion ili policijske zvaničnike da provedu izručenje njegovog klijenta.

Noriega (77) je proveo posljednje dvije decenije u zatvorima na Floridi i u Francuskoj.

Panama traži izručenje Noriege kako bi odslužio dvije kazne od po 20 godina koje su mu izrečene na procesima u odsustvu.

Osuđen je za zloupotrebu vlasti, korupciju i ubistva protivnika, među kojima su Moises Giroldi, vojni komandant koji je predvodio neuspješnu pobunu dva mjeseca prije američke intervencije, te Hugo Spadafora, političar čije je obezglavljeno tijelo pronađeno na granici sa Kostarikom 1985. godine.

Premijer Francuske Francois Fillon trebao bi potpisati zahtjev za izručenje, najvjerovatnije za nekoliko dana.

Saradnja s narkokartelom

Od 1983. do 1989. godine, Noriega je Panamom vladao čeličnom šakom, te naređivao smaknuća svih onih koji su mu se protivili.

Tadašnji predsjednik SAD George Bush pokrenuo je invaziju u decembru 1989. godine kako bi panamski diktator bio uklonjen sa vlasti. Noriega je tada uhvaćen i prebačen u Miami kako bi mu se sudilo za šverc narkoticima.

Američki tužitelji su tvrdili kako je Noriega pomagao narkokartelu Medellin iz Kolumbije u transportu tona kokaina u SAD. Porota ga je u aprilu 1992. godine proglasila krivim za osam od 10 tačaka optužbe i kažnjen je sa 17 godina zatvora.

Nakon što je odslužio kaznu u SAD, Noriega je izručen Francuskoj, gdje je osuđen na sedam godina zatvora zbog pranja novca.

Izvor: Agencije