Iran se ne odriče nuklearnih ambicija

Ahmadinejad tvrdi kako Iranu nije potrebna atomska bomba (EPA)

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad izjavio je da se Iran neće odreći svojih nuklearnih ambicija, uprkos tome što je Zapad ove sedmice uveo nove sankcije protiv te zemlje.

U obraćanju građanima u mjestu Pakdašt, istočno od Teherana, koji je prenosila državna televizija, on je u srijedu rekao da “iranski narod neće uzmaći ni za jotu i neće dozvoliti ni najmanji potez koji bi povrijedio prava nacije”.

Govoreći o sankcijama prema iranskom finansijskom sektoru koje su u ponedjeljak protiv Teherana uveli SAD, Velika Britanija i Kanada, Ahmadinejad je kazao kako im savjetuje da “obuzdaju napade bijesa i prestanu misliti da će svojim kandžama i očnjacima zaustaviti iranski narod”, prenosi AFP.

Ponovio je da, suprotno tvrdnjama Zapada, Iranu nije potrebna atomska bomba.

“Traže od nas da dokažemo da nemamo atomsku bombu… Kako možemo dokazati nešto što ne postoji? To je kao da tražite nekome da dokaže da je zdrav… Bolest se može dokazati”, rekao je Ahmadinejad.

Zatvorenih očiju

On je naveo da zapadni lideri “pričaju zatvorenih očiju” i opisao Evropljane kao “lakeje” SAD-a, koji “ponavljaju ono što im kažu njihovi gospodari”, koji žele prekinuti poslovne odnose s Teheranom i blokirati iransku imovinu.

Na prijedlog Francuske o zamrzavanju sredstava iranske centralne banke i obustave kupovine iranske nafte, Ahmadinejad je uzvratio rekavši da se i najmanji potez koji ima za cilj uzimanje iranske imovine može uporediti s velikom pljačkom i da će Iran osobu odgovornu za to tretirati kao lopova.

Govoreći o američkim sankcijama, on je kazao da je SAD optužio cijelu iransku naciju za pranje novca, a “nama nije potrebno da peremo novac”.

Odluka o sankcijama Iranu je donesena nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila zabrinutost povodom razvoja iranskog atomskog oružanog programa.

Izvor: Agencije


Povezane

Kanada će hitno zabraniti izvoz za ovu bliskoistočnu zemlju sve robe koja se koristi u petrohemijskoj, naftnoj i gasnoj industriji.

Published On 21 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO