Erdogan se izvinio za ubijanje Kurda

Erdogan: Dersim predstavlja jedan od najtragičnijih i najbolnijih događaja naše savremene historije (EPA)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan prvi put se u ime Turske izvinio za oružanu kampanju koja je imala za cilj savladavanje kurdske pobune na istoku ove euroazijske države 1930-ih godina, kada je na hiljade osoba izgubilo život, prenosi Fena.

„Ako je potrebno izviniti se u ime države, izviniti ću se i izvinjavam se“, kazao je on u govoru pred članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) u Ankari.

Pozivajući se na jedan službeni dokument iz tog vremena, Erdogan je kazao da je 13.806 ljudi ubijeno u zračnim i kopnenim bombardiranjima, za kojim su uslijedila samovoljna ubijanja u pokrajini Dersim naseljenoj Kurdima.

Tako je Erdogan razbio tabu u Turskoj o ovom masakrima, nakon kojih je, prema različitim izvorima, ostalo na hiljade mrtvih.

„Dersim predstavlja jedan od najtragičnijih i najbolnijih događaja naše savremene historije“, naglasio je Erdogan, ocijenivši da treba rasvijetliti ovaj događaj.

On je također, pozvao glavnu opozicijsku stranku u parlamentu, Republikansku narodnu stranku (CHP), koju je osnovao Kemal-paša Ataturk i koja je vladala Turskom do 1946. godine, da preuzme odgovornost za ovaj događaj.

„Oni koji nemaju hrabrosti da se sjećaju mračnih strana svoje historije ne mogu graditi budućnost“, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije