U Siriji ubijena 41 osoba u 24 sata

Gul: Sirija stigla do tačke bez povratka (EPA)

Aktivisti tvrde kako je najmanje 41 osoba ubijena u Siriji u protekla 24 sata, uprkos turskim upozorenjima da udari predsjednika Bashara al-Assada na demonstrante prijete „uvlačenju cijele regije u nemire i krvoproliće“.

Lokalna mreža Komiteta za koordinaciju objavila je da je najmanje devet civila ubijeno u Siriji u srijedu, uključujući jedno dijete. Od ovih devet osoba, tri su ubijene u centralnom gradu Hami, a dvije u predgrađima Damaska.

Izvještaji o novim žrtvama u Siriji uslijedili su nakon što je predsjednik Turske Abdullah Gull, tokom govora prilikom službene posjete Velikoj Britaniji u srijedu, optužio „Baatski režim koji nastavlja sa korištenjem nasilja nad vlastitim narodom“.

„Nasilje rađa nasilje. Nažalost, Sirija je došla na tačku bez povratka“, kazao je.

Ranije je Sirijska organizacija za praćenje ljudskih prava objavila kako su vojska i snage sigurnosti ubile petoro djece u regijama Homs i Idleb.

Uprkos međunarodnim pritiscima i sve većoj izolaciji, režim Bashara al-Assada i dalje u krvi guši pokret narodne pobune koja je počela prije osam mjeseci.

“Četvero djece od 10, 11, 13 i 15 godina ubili su vojnici i pripadnici sigurnosnih službi na jednom kontrolnom punktu u Huleu, sjeverozapadno od Homsa, u centralnom dijelu zemlje”, navodi se u saopćenju organizacije.

Peto dijete od šest godina ubijeno je u jednoj četvrti Homsa.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN)a, za vrijeme gušenja pobune protiv Asadovog režima ubijeno je oko 3.500 ljudi od polovine marta.

Komisija za ljudska prava Generalne skupštine UN-a usvojila je u utorak rezoluciju kojom osuđuje krvavo gušenje demonstracija u Siriji i “mučenje” demonstranata koje provodi sirijski režim.

Duboka zabrinutost

Rezolucija, usvojena sa 122 glasa za, 13 protiv i 41 suzdržanim, osuđuje “samovoljna ubijanja i pretjeranu upotrebu sile” nad demonstrantima koji traže odlazak Asada i poziva “sirijske vlasti da odmah prestanu kršiti ljudska prava”.

Zemlje koje su odobrile ovu rezoluciju izražavaju u njoj “duboku zabrinutost” što vlada predsjednika Asada koristi silu protiv stanovništva.

Sirijski ambasador pri UN-u Bashar Jaafari optužio je evropske “kumove” rezolucije, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, za “poticanje na građanski rat” u njegovoj zemlji.


Alain Juppe [EPA]

Rezolucija osuđuje “samovoljna zatvaranja, prisilne nestanke, mučenje i loše postupanje sa zatvorenicima, među kojim ima djece”.

Komisija za ljudska prava poziva sirijske vlasti da “zaštite stanovništvo i da se prilagode obavezama prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima”.

Rizik građanskog rata

Zapadne zemlje ne planiraju vojnu intervenciju protiv Sirije, opozicija želi nastaviti svoje mirne akcije, a arapske zemlje je još nisu zatražile, izjavio je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

“Nemamo namjeru vojno intervenirati [u Siriji], prije svega zato što Sirijsko nacionalno vijeće (SNV) želi nastaviti da djeluje mirno i zato što arapske zemlje nisu to od nas tražile”, rekao je on na konferenciji za novinare u Kuvajtu, u okviru regionalne turneje.

Juppe je dodao da bi bilo teško dobiti rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a o takvoj intervenciji, jer bi naišla na “ruski veto”.

On je kazao da će Francuska nastaviti djelovati, “stavljajući naglasak na sankcije” protiv režima Assada, “koji je izgubio svaki legitimitet”, i sarađivati s arapskim zemljama.

Juppe je naglasio da postoji “opasnost od sukoba unutar sirijskog društva”, jer neki analitičari upozoravaju na rizik od građanskog rata.

Izvor: Agencije