U novoj libijskoj vladi vođe pobunjenika

Premijer NPV-a El Keib objavio imena nekoliko sati nakon sastanka sa američkom abasadoricom pri UN-u (EPA)

Libijski premijer Abdurrahim el-Keib saopćio je u utorak navečer da je formirao svoju vladu i rezervirao dva ministarstva za bivše pobunjenike koji su se borili protiv režima Muammara Gaddafija.

Osama Al-Juwali, bivši pobunjenički zapovjednik grada Zentena, naimenovan je za ministra odbrane, dok je ministarstvo unutarnjih poslova povjereno Fawziju Abdelalu iz Misrate.

“Mogu umiriti svijet, cijela Libija je zastupljena u vladi”, kazao je premijer na konferenciji za novinare u Tripoliju.

Ashour Bin Hayal, nepoznat do sada, postaje ministar vanjskih poslova, dok je Abdulrahman Ben Yezza dobio portfelj za naftu i plin.

Advokat Fathi Terbel, član Nacionalnog prelaznog vijeća (NPV), naimenovan je za ministra omladine i sporta.

Hassan Ziglam, direktor naftne industrije, imenovan je za ministra finansija.

Nešto za nešto

Izbor novih članova vlade uslijedio je nekoliko dana nakon hapšenja Saifa al-Islama, sina svrgnutog lidera Muammara Gaddafija, i bivšeg šefa obavještajne službe Abdullaha al-Senussija.

Saifa al-Islama zarobili su u subotu pripadnici Juwalijeve Zintan brigade u južnom dijelu pustinje.

Mansour el Kikhia, profesor na Texas Univerzitetu u San Antoniju, rekao je za Al Jazeeru da nije slučajnost da se u ovom momentu imenuje vlada.

“Nema sumnje da je ovo quid-pro-quo (nešto za nešto): Mi želimo poziciju u vladi, mi smo uhvatili Saifa”, rekao je on.

Saif i tri naouružane osobe koje su bile s njim uhvaćeni su bez borbe, a Gaddafijev sin navodno nije povrijeđen te je rečeno da će imati “pošteno suđenje”.

Abdullah al-Senussi zarobljen je na istom području dan kasnije, kako je rekao Mahmoud Shammam, libijski ministar informiranja u nedjelju.

Izvor: Al Jazeera i agencije