Pakistan pregovara sa talibanima

Hiljade sigurnosnih snaga i civila su izgubili živote u borbi sa talibanima Pakistana (EPA)

Vođe talibana u Pakistanu su u proteklim mjesecima održale početne pregovore o miru sa vladom Pakistana, saopćili su zapovjednici talibana i vladini obavještajni zvaničnici. 

Kroz intervjue koje su za medije dali predstavnici vlade i talibana, otkriveno je da su u zadnjih šest mjeseci delegacija vlade, uključujući bivše civilne i vojne zvaničnike, te plemenske starješine održali preliminarne pregovore sa pakistanskim talibanima.

“Da, razgovarali smo, ali ovo je samo početna faza. Vidjećemo možemo li postići napredak,” izjavio je za Reuters jedan od komandanata grupeTehrike-e-Taliban Pakistan (TTP).

Potencijalni dogovor o miru između vlasti i talibana mogao bi biti najveća nada za okončanje višegodišnjih borbi koje su odnijele živote više hiljada civila i sigurnosnih snaga.

Diskusije o prekidu vatre su usmjerene ka pograničnoj regiji Južnog Vaziristana i mogle bi se proširiti da se postigne opsežniji dogovor.

‘Vrlo teško’

Talibani, grupa usko vezana za al-Qaedu, imali su nekoliko zahtijeva, uključujući oslobađanje zarobljenika te povlačenje pakistanskih snaga iz Južnog Vaziristana, rekao je zvaničnik TTP-a.

Raniji pregovori sa TTP-om nisu donijeli stabilnost. Kritičari su naglašavali kako mirovnim pregovorima nije postignuto ništa drugo osim što je grupa dobila na vremenu za konsolidaciju, te organizirala nove napade i nametala svoju strogu verziju Islama građanima.

Plemenski posrednik je opisao pregovore kao “veoma teške”. Vojni i vladini zvaničnici Pakistana nisu bili dostupni za komentar.

“Trenutno je ovo na nivou Južnog Vaziristana. Ako pregovori budu uspješni, možemo razgovarati o dogovoru za sve regije,” rekao je plemenski posrednik, misleći pri tome na pograničnu regiju Paštun.

Yousuf Raza Gilani, premijer Pakistana, u oktobru je izjavio kako je vlada spremna za pregovore sa talibanima.

“Nećemo od njih [naoružanih boraca] tražiti da se razoružaju prije početka pregovora jer je to u suprotnosti sa plemenskom kulturom. Međutim, politički agenti [vladini službenici u plemenskim pokrajinama] će od njih tražiti povlačenje iz aktivnog sudjelovanja u borbama,” rekao je Gilani.

Brojni napadi

Nije vjerovatno da će Sjedinjene Američke Države, izvor milijardi dolara pomoći od vitalnog značaja za pakistansku ekonomiju, podržati razgovore sa talibanima koje smatraju terorističkom grupom.

Pakistanski talibani su oslobodili pet zvaničnika vladine obavještajne agencije Inter-Services Intelligence (ISI) koje su oteli u provinciji Balučistan, rekli su u intervjuima predstavnici vlade.

Vijest o mirovnim pregovorima dolazi u vrijeme kada je naoružani napadač iz zasjede napao konvoj Frontier Corpsa na jugozapadu zemlje i ubio 14 pripadnika vladinih oružanih snaga.

“Četrnaest članova paravojne formacije, uključujući jednog majora je ubijeno, a nekoliko je ranjeno. Balučistanski militanti su bili uključeni,” rekao je glasnogovornik vojske Murtaza Gaig.

Deset ljudi je također povrijeđeno u napadu koji se dogodio u distriktu Musa Kel, 150 kilometara sjeveroistočno od Kvete, glavnog grada provincije.

Poprište tog napada bilo je u blizini grada Sui, gdje su u subotu dva vojnika ubijena u bombaškom napadu. Separatistička grupa Oslobodilačka Vojska Balučistana je preuzela odgovornost za ovaj napad.

Izvor: Agencije


Povezane

Grupa je poslala dokumente za koje tvrde da su sigurnosne mape za ključni sastanak o strateškim odnosima SAD i Afganistana koji se održava iduće sedmice.

Published On 14 Nov 2011

Pet američkih bespilotnih letjelica ispalilo je deset raketa na jedan talibanski kamp u Baber Garu, u plemenskoj regiji Južnog Vaziristana.

Published On 16 Nov 2011

Napad bespilotnom letjelicom izveden u pakistanskom gradu Miran Shahu, Vaziristan, utočištu talibana i pripadnika al-Quede.

Published On 15 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO