Brazil kaznio Chevron sa 27 miliona dolara

Nakon probijanja bušotine, dnevno curilo 200 do 330 barela nafte (EPA)

Brazilska vlada kaznila je američku naftnu kompaniju Chevron sa 27 miliona dolara zbog izlijevanja nafte na njihovoj bušotini uz obalu ove zemlje.

Kazna, koju su vlasti objavili u ponedjeljak, uslijedila je nakon što je naftni gigant preuzeo punu odgovornost za izlijevanje oko 2.400 barela nafte na oko 370 kilometara od obale Rio de Janeira.

Kako kaže predsjednik brazilske Nacionalne naftne agencije Haroldo Lima, trenutno je “ostala samo malo količina nafte” na naftnom polju koje Chevron posjeduje u partnerstvu s brazilskom državnom naftnom kompanijom Petrobras i japanskim konzorcijem.

Kada je tek probijeno dno bušotine, početkom novembra, dnevno je curilo 200 do 330 barela.

Dodatne kazne

Novinar Al Jazeere Gabriel Elizondo, koji izvještava iz Sao Paula, kaže da je kazna u iznosu od 27 miliona dolara maksimalan iznos koji se može izreći po brazilskom zakonu.

Međutim, moguće je da Chevron bude dodatno kažnjen ako se tokom istrage otkriju drugi prekršaji.

Magda Chambriad, direktorica Nacionalne naftne agencije, rekla je na konferenciji za novinare da bi se kompanija mogla suočiti s dodatnim kaznama, od koje bi svaka iznosila 27 miliona dolara.

Ipak, ovaj iznos od 27 miliona dolara jednak je vrijednosti nafte koja se za tri i po dana proizvode na Chevrenovom naftnom polju na kojem se desio incident.

Gubici kompanije

Najveća naftna mrlja u Brazilu od 2000. godine narušila je reputaciji kompanije u zemlji, nakon što je naftni gigant priznao da je izazvao ovu nesreću, jer je pritisak u podvodnim naslagama nafte pogrešno procijenjen.

Iako je Chevronova proizvodnja u Brazilu relativno mala, manja od 1 posto ukupne proizvodnje ove kompanije u 2010. godini, Chevron je uložio mnogo sredstava u naftna polja uz brazilsku obalu.

Totalni troškovi ovog naftnog polja procijenjuju se na 2,8 milijardi dolara.

Dopisnik Al Jazeere kaže da će najmanje jedan Chevronov ugovor biti preispitan zbog nesreće koja se desila početkom mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije