Aziji prijeti kriza zbog eurozone

Kina će, prema prognozi SB-a, ove godine ostvariti ekonomski rast od 9,1 posto i od 8,4 posto u 2012. godini (EPA)

Rast ekonomija zemalja istočne Azije usporit će iduće godine, jer će tražnja sa glavnih izvoznih tržišta u SAD-u i Evropi opasti zbog problema s dužničkom krizom, upozorila je Svjetska banka (SB).

SB je u svom polugodišnjem izvještaju za taj region prognozirala ekonomski rast od 8,2 posto u ovoj godini i od 7,8 posto u 2012. godini, što je gotovo neizmijenjeno u odnosu na projekciju iz aprila.

Region istočne Azije je u 2010. godini ostvario ekonomski rast od 9,7 posto, podsjetile su agencije.

Velike devizne rezerve tog regiona i suficiti tekućih plaćanja umanjit će utjecaj još jedne globalne finansijske krize, ukazala je SB.

Prema podacima banke, taj region, koji uključuje Kinu, Indoneziju, Maleziju, Filipine, Tajland, Vijetnam i Kambodžu, posjedovao je u septembru devizne rezerve, isključujući zlato, od ukupno 4,9 biliona dolara, pri čemu je samo Kina imala 3,2 biliona dolara deviznih rezervi.

Nova mogućnost

Kina će, prema prognozi SB-a, ove godine ostvariti ekonomski rast od 9,1 posto i od 8,4 posto u 2012. godini, poslije jačanja od 10,4 posto u 2010. godini.

“Rastuće kinesko tržište robe široke potrošnje predstavlja potencijalno značajnu novu mogućnost za istočnoazijske izvoznike”, navedeno je u izvještaju.

Udio Kine u globalnom uvozu u stalnom je porastu i ta zemlja sada kupuje isto koliko i Evropska unija (EU), ukazala je Svjetska banka.

Kreatori politike istočne Azije moraju na srednji do dugi rok provesti dalje reforme, koje će podstaći domaću tražnju i produktivnost.

“Veća investiranja u infrastrukturu, obrazovanje i sistem socijalne zaštite može pomoći tim zemljama da povećaju produktivnost i preorijentiraju se na proizvodnju robe više dodatne vrijednosti”, ukazala je vodeći autor izvještaja, ekonomista Jekaterina Vostroknutova.

Jak ekonomski rast tog regiona pomoći će da oko 38 miliona ljudi ove godine izađe iz siromaštva, ukazano je u izvještaju Svjetske banke. 

Izvor: Agencije