Tajland odustao od amnestije za Shinawatru

Thaksin, koji je dobio i crnogorsko državljanstvo, pobjegao je u Dubai kako bi izbjegao dvogodišnju zatvorsku kaznu (EPA)
Thaksin, koji je dobio i crnogorsko državljanstvo, pobjegao je u Dubai kako bi izbjegao dvogodišnju zatvorsku kaznu (EPA)

Tajlandska vlada isključila je mogućnost davanja kraljevske amnestije bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri koji je pobjegao iz zemlje kako bi izbjegao služenje zatvorske kazne, objavilo je ministarstvo pravde.

Saopćenje ministarstva uslijedilo je nakon oštrih kritika protivnika bivšeg premijera na vijest da se priprema nacrt amnestije.

Thaksin, koji je dobio i crnogorsko državljanstvo, pobjegao je u Dubai kako bi izbjegao dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Sporna uredba

Prošle sedmice na sastanku vlade razmatrana je mogućnost davanja kraljevske amnestije koja bi mu omogućila da se vrati u zemlju bez odlaska u zatvor, što je izazvalo ljutite reakcije njegovih protivnika.

“On neće dobiti nikakve pogodnosti“, rekao je ministar pravde Pracha Promnok, osvrćući se na ovogodišnju kraljevsku amnestiju.

Tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej svake godine na svoj rođendan 5. decembra daje amnestiju nekim zatvorenicima, ali njom obično nisu obuhvaćene osobe osuđene zbog droge, korupcije te oni koji nisu proveli određeno vrijeme u zatvoru.

Lokalni mediji su prošle sedmice prenijeli da će ovogodišnja uredba, koju mora da odobri kralj, biti proširena i na “osuđenike koji su stariji od 60 godina i osuđeni su na manje od tri godine zatvora”.

Thaksin, kojeg je vojska zbacila s vlasti udarom 2006. ima 62 godine.

Masovne demonstracije

Moguća amnestija za Thaksina povećala je napetosti na Tajlandu, a proteklih dana održani su masovni skupovi protivnika i pristalica ovakve odluke.

Protivnici Thaksina, pokret Žutih majica, otkazao je već zakazane demonstracije u Bangkoku “nakon što je ministar pravde saopćio da oprosta neće biti”, rekao je agenciji AFP njihov predstavnik Parnthep Pourpongpan.

Pitanje amnestije pokrenuto je u osjetljivo vrijeme za premijerku Yingluck Shinawatru, Thaksinovu mlađu sestru koju smatraju njegovom produženom rukom, pošto je već suočena s brojnim kritikama zbog neadekvatnog reagiranja na višemjesečne velike poplave u zemlji i glavnom gradu Bangkoku.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO